IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин се готви за среща с Путин и разговор със Зеленски*

Китай ще опита да влезе в ролята на миротворец, смятат източници на WSJ

15:19 | 13.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският президент Си Дзинпин ще опита да влезе в ролята на медиатор между своите колеги Владимир Путин и Володимир Зеленски, пише The Wall Street Journal. Според публикация в Ройтерс Си ще посети Москва в началото на следващата седмица (20-26 март). Източници на WSJ пък са категорични, че китайският лидер се готви за разговор и с украинския президент.

Вероятно срещата на Си със Зеленски ще бъде виртуална и вероятно - след като разговаря с Владимир Путин в Кремъл. Според други източници на американското издание се готвят и още срещи на китайския лидер в Европа, но още няма официално потвърждение за тях.

Китай вероятно ще опита да се възползва от набраната инерция и да затвърди ролята си на медиатор, за която отдавна мечтае, след изненадващото сближаване на Саудитска Арабия и Иран. Двете страни възстановиха дипломатическите си отношения по време на среща в Пекин.

Преди седмици Китай представи своя визия за мира в Украйна, която не срещна особена подкрепа на Запад. Европейски лидери критикуваха Пекин, че тя не е съгласувана с Украйна. Според тях визията по-скоро фаворизира руската страна, настоявайки за незабавно прекратяване на огъня в Украйна, тоест без условията на Киев за изтегляне на руските военни от страната. Но в същото време Китай настоява за спазването на суверенитета на всяка държава по света. В китайския план също така има призив за избягване на ядрените заплахи.

В края на февруари САЩ коментира, че има данни, че Китай се готви да достави оръжие за Русия.

Володимир Зеленски отдавна настоява за среща с китайския лидер, смятайки, че той може да използва влиянието си над руския президент за прекратяване на войната. В пресконференция по повод една година от началото на войната Зеленски повтори своята покана за среща и призова още Пекин да не предоставя оръжия за Русия. 

Китай официално не е заел страна в този конфликт, макар че на гласуванията на резолюциите на ООН срещу войната гласува с "въздържал се". Според говорител на ЕК обаче Пекин реално има позиция за войната. В обедния брифинг на ЕК Петер Стано обясни, че страната отказва да осъди незаконното нападение над Украйна, което е в нарушение на Устава на ООН, който Пекин трябва да защитава като постоянен член на Съвета за сигурност.

Според говорителя на ЕК по тази причина Китай не може да бъде медиатор във войната, защото като такъв не би трябвало да заема нито една страна, нито е равно отдалечен от двете позиции - Пекни често повтаря дезинформациите на Русия, например по повод участието на НАТО във войната в Украйна.

Петер Стано беше категоричен още, че Москва на този етап не приема никакви опити за мир, а увеличава ударите по гражданското население и инфраструктура. Той обаче приветства и всеки опит да бъде постигнат мир в Украйна, включително и от Китай, който е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

От началото на войната Зеленски и Си не са разговаряли, но китайският лидер на няколко пъти се срещна и проведе видеоконферентни разговори със своя руски колега.

Визитата на Си Дзинпин в Русия вероятно ще бъде първата в чужбина, след като спечели трети президентски мандат.

* Информацията е допълнена с коментарите на ЕК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още