IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин беше преизбран за президент на Китай за трети петгодишен мандат

По време на деветдневната годишна среща, която ще продължи до понеделник, ще бъдат извършени най-големите промени в правителството от десет години насам

07:05 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Си Дзинпин полага клетва под китайската конституция. Снимка:  EPA/MARK R. CRISTINO / POOL
Си Дзинпин полага клетва под китайската конституция. Снимка: EPA/MARK R. CRISTINO / POOL

Народното събрание на Китай утвърди държавния и партиен лидер Си Дзинпин за безпрецедентен трети мандат като президент. Единодушно 2952-мата подбрани делегати на годишната среща в Голямата зала на народа в Пекин гласуваха в петък за удължаване на мандата му начело на държавата и армията с още пет години. Парламентът, който не се избра свободно, одобри и най-голямата от дълго време насам реформа на правителството, целяща да укрепи втората по големина икономика за международната конкуренция, особено със САЩ.

На партийния конгрес през октомври 69-годишният Си Дзинпин вече пренебрегна спазваните досега възрастови и мандатни ограничения и получи постоянна лидерска роля, записана в партийната конституция. С автократичното си управление той върви по стъпките на Мао Дзедун, основател на държавата и революционер, който обаче внезе хаос в страната.

Си Дзинпин беше утвърден и за председател на Военната комисия, която на практика отразява оглавяваната от него Военна комисия на Комунистическата партия на правителствено ниво. По този начин той остава главнокомандващ на Народноосвободителната армия. След гласуването две редици войници от почетната гвардия преминаха през залата в бавен ход и поставиха конституцията на трибуната, където след това Си Дзинпин положи клетва под бурни аплодисменти, предава DPA.

Бившият първи вицепремиер Хан Джън също беше единодушно избран за нов вицепрезидент. 68-годишният бивш координатор за Хонконг и Макао подаде оставка от Постоянния комитет на Политбюро през октомври, но остава член на Народното събрание. Експертите очакват, че Хан Джън ще играе роля във външната политика подобно на своя предшественик Уан Цишан (74 г.). Предаване на живо на заседанието на китайското народно събрание. Снимка:  EPA/MARK R. CRISTINO / POOL Предаване на живо на заседанието на китайското народно събрание. Снимка: EPA/MARK R. CRISTINO / POOL

По време на деветдневната годишна среща, която ще продължи до понеделник, ще бъдат извършени най-големите промени в правителството от десет години насам, като в него ще влязат предимно близки довереници на Си Дзинпин. В събота Ли Цян, бившият партиен лидер на Шанхай, ще стане новият премиер. 63-годишният мъж наследява Ли Къцян (67 г.), който не беше в лагера на Си Дзинпин и напуска след два мандата.

„Това не са просто лоялни хора, които изпълняват всичко, което Си Дзинпин казва, а са и способни политици", казва Нис Грюнберг от Китайския институт Merics в Берлин. „Те са способни професионалисти в много отношения". Но поемайки пълен контрол над партията и държавата, Си Дзинпин създава и зони за атака, констатира американският мозъчен тръст Brookings: „Той и избраните от него лидери ще трябва да изпълняват обещанията си. Си Дзинпин ще бъде хвален за постиженията си и обвиняван за провалите“. 

Цялостно преструктуриране на правителството

Китайският вариант на парламент също така одобри преструктурирането на правителството и гласува в подкрепа на плана за институционална реформа. В условията на натиск от страна на САЩ целта е по-добра позиция в международната конкуренция и по-голяма технологична автономия. Преструктурирането е свързано и със съкращаване на работни места в държавните органи: Пет процента от работните места трябва да бъдат премахнати - най-големият брой от 1998 г. насам.

Ще бъде създадена нова комисия за финансов надзор, която отчасти ще поеме функциите на централната банка. Целта е да се координира по-добре надзорът върху банките, застрахователните дружества и иновативните финансови платформи, както и защитата на потребителите. Министерството на науката и технологиите също ще бъде реорганизирано и ще бъде създаден отделен национален орган, който да управлява нарастващите обеми от данни.


От китайска гледна точка САЩ все по-често се опитват да прекъснат достъпа на Китай до технологии с помощта на експортен контрол, санкции и други ограничения. С „политика на сдържане" САЩ и Западът искат да възпрепятстват възхода на Китай в света, оплака се Си Дзинпин по-рано тази седмица.

„Пред лицето на международната технологична конкуренция и сериозната ситуация, причинена от външния натиск за сдържане, трябва да продължим да организираме технологичното си ръководство и системата за управление, за да координираме по-добре силните си страни и да преодолеем предизвикателствата в основните технологични области", заяви кабинетът, обяснявайки преструктурирането. Това ще помогне на Китай „да постигне технологична самостоятелност на високо ниво с ускорени темпове".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още