IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е изправен пред съдбоносен избор относно Украйна

Оръжейна подкрепа за Русия, пряка или косвена, ще означава директна конфронтация с Америка

18:30 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин нарече Владимир Путин свой най-добър приятел. Но сега руският лидер има спешна нужда от помощ от Китай. Армията на Путин е затънала в Украйна и изпитва недостиг на муниции.

Трябва ли Си да докаже, че наистина е приятел, като достави оръжие на Русия? Решението на Китай ще бъде показателно за това как той вижда бъдещето на света, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

Изборът да се достави оръжие на Русия би подсказал, че Китай вярва, че засиленото съперничество със САЩ е неизбежно - и може би желателно. В контраст, решение да не се предоставят оръжия на Русия би означавало, че Китай все още вярва, че напрежението със САЩ е управляемо и че глобализацията може да бъде спасена.

Влиятелни гласове в Пекин напълно разбират рисковете от снабдяването на Русия с критични боеприпаси, от които армията й е в недостиг – като артилерийски снаряди и дронове. Наскоро Джоу Бо, бивш полковник от Китайската народноосвободителна армия, написа във FT: „Ако Пекин застане на страната на Москва в конфликта, тогава вече ще сме в зората на Третата световна война.“

Така казано, решението на Китай да снабди Русия с оръжия звучи немислимо. И въпреки това правителството на САЩ вярва, че в Пекин се води сериозен дебат - и че Китай в крайна сметка може да вземе това съдбоносно решение.

Причината, поради която Си Дзинпин може да реши драстично да увеличи подкрепата за Путин, препраща към партньорството „без граници“, обявено от двамата лидери през февруари 2022 г. – три седмици преди Русия да започне пълномащабната си инвазия в Украйна.

По-важен от обявяването на партньорството беше споделеният анализ, който го подкрепяше. Путин и Си изложиха общо разбиране за света. И двамата виждат САЩ като основна заплаха за амбициите и политическите режими на своите страни. Да се борят срещу американската мощ е общата задача, която ги обединява.

Си Дзинпин е посещавал Путин повече, отколкото всеки друг световен лидер. Най-лошият сценарий за него би бил падането на Путин и замяната му с прозападен лидер. Това все още изглежда като далечна възможност, но дори Путин да остане на власт, една унизена и отслабена Русия ще накара САЩ да изглеждат в подем, а Китай – по-изолиран. Някои в Пекин твърдят, че след като Америка се справи с Русия, тя ще се насочи към Китай.

Има още две причини, поради които Китай може да рискува да подкрепи Путин. Първата е, че най-близките съветници на Си може да имат повече вяра от Джоу, че Китай може да контролира риска от ескалация. Те може да кажат, че щом Вашингтон разбере, че Пекин няма да позволи Москва да загуби, Западът ще накара Украйна да се съгласи на мирно споразумение при условия, приемливи за Русия.

Втората причина, поради която Китай може да рискува глобален конфликт, е по-мрачна. Националистите в Пекин може би смятат, че директната конфронтация със САЩ вече е започнала. ЦРУ казва, че Си Дзинпин вече е инструктирал китайските военни да бъдат готови да нахлуят в Тайван до 2027 г. Джо Байдън от своя страна каза няколко пъти, че САЩ ще защитят Тайван, ако той бъде нападнат.

Разбира се, има разлика между това Китай да развие способности да нахлуе в Тайван и това да вземе твърдо решение да атакува. Но ако по-мрачните западни анализатори са прави, че Китай се приближава към инвазия, тогава би имало смисъл Пекин да подкрепи руските военни усилия. Ако Западът трябва да продължи да налива военни ресурси в Украйна, може да има по-малко на разположение, за да защити Тайван.

Но негативите за Китай от доставка на оръжия за Русия също са ясни. Антикитайските настроения във Вашингтон, които вече са много силни, ще ескалират още повече. Всяка форма на натиск, която американците могат да измислят, ще бъде упражнена върху Китай. Ограниченията върху износа на технологии, които вече са в сила, ще бъдат допълнени от много по-широки санкции.

Пекин също така ще загуби всякаква надежда да вбие клин между ЕС и САЩ. Китайската военна подкрепа за Русия ще се разглежда като пряка заплаха за сигурността на Европа. Със сигурност бързо ще последват ограничения от страна на ЕС върху търговските и инвестиционните връзки с Китай.

Китайците знаят, че западните корпорации и потребители са твърде зависими от тях, за да опитат пълно икономическо отделяне. Но ако търговията със Запада падне дори с 30 процента, резултатите ще се изразят в по-висока безработица в Китай, което би разтревожило едно правителство, което е силно чувствително към проявите на народни вълнения.

Поради тази причина Китай може да избере труден компромис. Той ще продължи да се представя като неутрален мирен посредник в Украйна, уверявайки гости като канцлера на Германия Олаф Шолц, че няма намерение да доставя боеприпаси на Русия. Междувременно може да се опита да насочи оръжия към Русия индиректно, може би чрез трети страни като Иран или Северна Корея. Президентът на Иран Ебрахим Раиси посети Си Дзинпин в Пекин през февруари – първото посещение в Китай на ирански президент от 20 години.

Но политиката на скрита или непризната китайска военна подкрепа за Русия не е магическо решение за Пекин. Тя може да е недостатъчна, за да обърне хода на войната в полза на Путин, но все още уязвима на разкриване от САЩ.

Непряката китайска военна подкрепа за Русия в крайна сметка може да бъде заобиколен път към същата дестинация: директна конфронтация с Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още