IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За демокрациите общият фронт по отношение на Украйна и Китай става все по-труден

Единството между демократичните съюзници, постигнато през 2022 г., беше нещо ценно и не трябва да бъде прахосано през 2023 г., пише в анализ за Financial Times Гидиън Ракмън

11:18 | 25.01.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През 2022 г. нещо добро произлезе от нещо лошо. Инвазията на Русия в Украйна доведе до забележителна проява на единство и решителност от страна на демократичния свят, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

САЩ, ЕС, Великобритания, Япония, Южна Корея, Канада и Австралия наложиха безпрецедентни икономически санкции на Русия. Украйна получи милиарди долари военна и икономическа подкрепа. В Европа Германия обеща да направи исторически промени в своята отбранителна и енергийна политика. Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в НАТО.

Враждебността на Китай към Тайван и обявяването от Пекин на „безгранично“ партньорство с Русия предизвикаха реакция в Индо-Тихоокеанския регион. Япония обяви значително увеличение на военните си разходи. Филипините заздравиха връзките си с Америка. Индия, Япония, Австралия и САЩ проведоха среща на високо равнище.

Демокрациите в Европа и Азия започнаха да работят по-тясно. За първи път Япония, Южна Корея и Австралия присъстваха на среща на върха на НАТО.

Тази година обаче ще бъде значително по-трудно да се запази единството на развитите демокрации. Сега се заражда сериозно напрежение между Вашингтон и неговите съюзници.

В Европа ключовите въпроси са както стратегически, така и икономически. Западният алианс е открито разделен относно бъдещата военна помощ за Украйна. Тези разделения бяха демонстрирани на срещата на съюзниците в Рамщайн в петък, когато Германия се възпротиви на натиска да разреши предоставянето на танкове Leopard в Украйна (текстът е написан, преди да стане ясно решението на Берлин за танковете - бел. ред.).

Макар че заглавията след срещата се фокусираха върху изолацията на Германия, разделенията в рамките на западния алианс са по-сложни. Има ястребово крило, което включва Полша, скандинавските страни, балтийските държави и Обединеното кралство, което настоява за бързото прехвърляне на по-модерни оръжия, включително танкове, в Украйна.

САЩ са някъде по средата между ястребите и свръхпредпазливите германци. Ястребите се притесняват, че администрацията на Байдън е допуснала да бъде сплашена с евентуална ядрена война и затова е била твърде плаха относно доставката на модерни оръжия, като ракети с по-голям обсег. Но критиките са приглушени, защото САЩ са най-големият донор на военна и финансова помощ за Украйна.

Тези разделения засега са управляеми. Но ако тази пролет войната се обърне срещу Украйна, обвиненията може да станат неприятни.

Напрежението между САЩ и Европа има и икономическо измерение, като мнозина в ЕС обвиняват Вашингтон в протекционизъм заради предоставянето на големи субсидии за зелени индустрии и електрически превозни средства.

Обичайният отговор на САЩ - че Европа също трябва да предостави субсидии за зелени технологии - може да е нереалистичен. Позволяването на държавите да субсидират собствените си индустрии може да взриви единния пазар на ЕС, а пък единен режим на субсидиране в ЕС незабавно би предизвикал спорове за това как са събрани парите и къде са изразходвани.

Зад това се крие растящият страх, че САЩ изпреварват Европа икономически - и че войната в Украйна ускорява този процес. Европейските индустриалци посочват ключови предимства, на които се радват САЩ: евтина енергия, изобилна земя, технологично лидерство и световна резервна валута.

На следващо място е Китай. Конфронтационното отношението към Пекин вече е норма в политиката на САЩ. Но повечето европейски и азиатски правителства все още се въздържат. Сега Китай е най-големият потенциален разлом в отношенията между Америка и нейните азиатски съюзници. Япония, Австралия, Южна Корея и Филипините са съгласни относно необходимите усилия за военно възпиране на Китай, но са предпазливи за това докъде може да стигне Америка с икономическото отделяне.

Забелязах това разделение на мненията, докато председателствах сесия за Япония на Световния икономически форум, проведен наскоро в Давос. Американски участник, Стивън Палиука, напускащ съпредседател на Bain Capital, заяви, че световните демокрации все повече ще търгуват помежду си - и цитира войната в Украйна като предупреждение за твърде голямата икономическа зависимост от автокрации. Так Ниинами, главен изпълнителен директор на базираната в Токио група за напитки Suntory Holdings, беше предпазлив към този аргумент - и приветства факта, че търговията на Япония с Китай се увеличава.

Сингапурците - ключови партньори на САЩ както в търговията, така и в сигурността - са открито разтревожени от широкия обхват на американските ограничения върху износа на технологии за Китай. Те се притесняват, че това ще доведе до нов, опасен скок в напрежението между Америка и Китай. Съществуват също така опасения, че усилията на САЩ за съсредоточаване на веригите за доставки в приятелски страни ще направят индустрията по-малко ефективна и ще стимулират инфлацията.

Всички тези напрежения могат да препятстват усилията демокрациите в Европа, Азия и Америките да работят заедно през настоящата година. Но въпреки че разделенията в рамките на „глобалния запад“ са видими, те могат да бъдат стеснени чрез интелигентни политически промени. Политиците в САЩ са все по-наясно с недоволството на Европа относно Закона за намаляване на инфлацията - и може да се опитат да го променят. Една по-тясно дефинирана политика на САЩ относно износа на технологии за Китай би успокоила съюзниците.

Преди всичко съюзниците от НАТО трябва да съгласуват обща позиция относно доставките на оръжия за Украйна - и да го направят бързо, преди боевете да се засилят тази пролет. Единството между демократичните съюзници, постигнато през 2022 г., беше нещо ценно. То не трябва да бъде прахосано през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
До: Zlato Toward a New World Order: The Future of NATOOpen Society Foundations, November 1, 1993
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
До: Zlato This is a viable alternative to the looming world disorder, wrote Soros in the article.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
До: Alex Silver The United States would not be called upon to act as the policeman of the world. When it acts, it would act in conjunction with others. Incidentally, the combination of manpower from Eastern Europe with the technical capabilities of NATO would greatly enhance the military potential of the Partnership because it would reduce the risk of body bags for NATO countries, which is the main constraint on their willingness to act.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Alex Silver знаеш ли колко ни интересува кви са методите на някакъв комунист от третия свят ? То не че копейка като теб ги знае де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Враждебността на Китай към Тайван === Това твърдение е изсмукано от пръстите. Китай не проявява враждебност към Тайван, твърдейки, че Китай и китайският народ са единни. Американците се стараят да доведат нещата там по подобие на Украйна. Но Китай не е РФ. И методите за постигане на целите са други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още