IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай преминава през демографска инфлексна точка

Това може да постави страната по пътя на Япония, с всички инвестиционни последици

20:54 | 19.01.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай разкри, че неговата отдавна плашеща инфлексна точка – при която най-населената държава в света започва да намалява – е достигната. Демографията може да е бавно рисувана картина на бъдеще, което вече се е случило, но моменти като тази смяна на ерата са преломни психологически. В този случай, казват мениджърите на фондове, промяната може също да отбележи появата на масовата самота като нова инвестиционна област, с Азия начело, пише бизнес редакторът за Азия на Financial Times Лио Люис.

Официалният брой на ражданията през 2022 г. е седмият поред на спад, на рекордно ниското ниво от около 9,56 милиона. Тази цифра е под общия брой смъртни случаи (10,41 млн.), носейки дългоочаквания поврат, който може да е било ускорен от Covid.

Много от наратива около тази инфлексна точка - предизвикателствата на масово застаряващото население, свиването на работната сила, обременяващите последици за здравеопазването и други - вече е централна грижи за Пекин. Но някои по-общи въпроси, включително приближаването на Индия към това да стане най-населената страна в света и дали икономиката на Китай всъщност все още е напът да изпревари американската, също внезапно ще се изострят.

Инвеститорите, заети с тези въпроси, непременно ще направят сравнения с Япония, която заедно с Южна Корея и Тайван до голяма степен написа азиатския учебник по свиване и застаряване на населението. Техният опит може да предостави полезни предупреждения във всички области: не само за това как правителствата и компаниите трябва да се приспособят към най-видимите критични предизвикателства на застаряването, но и как да реагират, когато самотата влиза в изчисленията като социална епидемия и постоянна макроикономическа сила.

Официалното пресичане на тази демографска граница също така ще напомни на инвеститорите колко сериозно Китай ще страда от масовата самота - умствено и физически изтощаваща съдба за огромната кохорта от граждани без деца, растящ брой разведени и нарастващо население от възрастни хора в провинцията, изоставени от роднини, които са мигрирали към големите градове. Официалните прогнози през 2021 г. сочеха, че броят на хората, живеещи сами в Китай, ще достигне 92 милиона през 2022 г. В Япония, която през 2021 г. назначи държавен министър, отговарящ за справянето със самотата, една трета от хората над 60 години нямат близки приятели извън семейството си.

Някои фонд мениджъри казват, че са започнали да прилагат по-задълбочен анализ на разширяващата се „икономика на самотата“ в Азия – модели на потребителски разходи за соло живот, които са извън по-общия анализ, насочен към икономиката на свиването на семействата, по-малкото създаване на домакинства и застаряването.

Какъв вид акции могат да заемат най-видно място в такива бъдещи инвестиционни портфейли? Видеоигрите, стрийминг услугите, виртуалната реалност и определени версии на метавселената са очевидни кандидати. Иновациите около монетизирането на виртуални или реални общности също ще бъдат на преден план. Но има достатъчно място, каза един инвеститор от Хонконг, за по-креативно мислене за това как епидемията от самота засяга строежа на жилища, консумацията на храна и пътуванията.

Други области на растеж със сигурност ще включват домашни любимци, роботи и други. Притежаването, храненето, застраховането, обличането и отношението към животните като компаньони на самотните, казват мениджърите на фондове, ще бъдат на почит. В бележка през 2021 г. Goldman Sachs изложи прогноза за 19% годишен ръст при продуктите за домашни любимци на китайския пазар, който е в размер на 30 милиарда долара.

Но всяка инвестиционна стратегия, предполага отделен анализ на Citigroup, също би трябвало да заложи на роботите и тяхната роля в епидемията от самота. Роботизирани котки и тюлени са все по-редовни обитатели на домовете за възрастни хора в Япония. С подобряването на изкуственият интелект ще има по-големи инвестиционни възможности при фирмите за роботи, които могат да участват в лек разговор с човек, да предоставят помощ за контакт с близки хора и убедително да придумват хората да правят упражнения.

Но макар че има възможности за инвеститорите, нарастващата самота крие и големи заплахи. Въпросът е колко често животинските духове на Кейнс – тези неуловими сили, от които зависят процъфтяващите икономики и пазари – се появяват веднъж щом една нация разбере, че намалява. В продължение на повече от 30 години, след спукването на балона при акциите и имотите, Япония многократно не успява да впрегне обратно тези сили в каквато и да е трайна водеща роля. Ако това, както някои подозират, е тясно свързано с преминаването на демографската инфлексна точка и с епидемията от самота, тогава Китай може скоро да последва страната на изгряващото слънце. Нещо, което никой не бива да си пожелава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Роботизирани котки в домовете за стари хора??Ама че пр,остотия, защо просто не вземат истински живи котки?отдавна е доказано,че общуването с котка е много успокояващо и почти лечебно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: zelka007 50/50.. за Китай и Африка не е лошо, но за белите държави с качесвени хора Е лошо! Основата на проблема е една и съща... рано или късно ще има контрол на раждаемоста по целия свят! ... по добре е ние да си контролираме пупулацията, отколкото да става на природен принцип!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: khao... това не е непременно лошо нещо , и в момента ресурсите на планетата не стигат ... стига с това тъпкане навсякъде , малко пространство нема да е излишно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
khao
преди 1 година
неизбежно е, без промяна в начина им на живот! политиките които ще се справят с демографската криза, няма да бъдет приложени ... така че свиквайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още