IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Населението на Китай се е свило за първи път от 1961 г. насам 

Намаляването на броя на населението е много по-бързо от очакваното и може да подейства като спирачка на икономическия растеж

08:15 | 17.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Населението на Китай започва да намалява през 2022 г. за първи път от шест десетилетия насам, което е важен момент за втората по големина икономика в света, която е изправена пред все по-сериозна демографска криза, предава Bloomberg. 

В края на миналата година в Китай са живели 1,41 млрд. души, което е с 850 000 по-малко от края на 2021 г., показват данни, публикувани от Националното статистическо бюро във вторник. Това бележи първия спад от 1961 г. насам, последната година от т. нар. Голям глад по времето на бившия лидер Мао Дзедун.

През 2022 г. са родени около 9,56 млн. бебета, което е по-малко от 10,62 млн. родени година по-рано, което е най-ниското ниво поне от 1950 г. насам въпреки усилията на правителството да насърчи семействата да имат повече деца.

Общо 10,41 млн. души са починали, което е леко увеличение спрямо около 10 млн. души, починалипрез последните години. От миналия месец Китай претърпя рязък скок на смъртните случаи, свързани с Covid, след като в началото на декември внезапно се отказа от подхода си на нулева толерантност към вируса. Тази година вероятно ще има още смъртни случаи, свързани с Covid, тъй като те им обикновено изостават със седмици от заразяването, а новите случаи все още се разпространяват в цялата страна. Тази епидемия може допълнително да увеличи броя на смъртните случаи през тази година. 

Намаляването на броя на населението е много по-бързо от очакваното и може да подейства като спирачка на икономическия растеж, тъй като забавя търсенето на стоки, като например нови жилища. Поради този спад китайската икономика може да се затрудни да изпревари САЩ по размер, а през тази година страната може да отстъпи на Индия статута си на най-многолюдната държава в света. 

В отговор на намаляването на раждаемостта и бързото застаряване на населението през 2021 г. се разреши да се раждат и три деца. Освен това оттогава насам правителството полага усилия да улесни младите двойки при ражданията на деца. Разходите за образование са намалени. Отпускат се финансови помощи, улеснява се отпускът по майчинство и родителският отпуск, тъй като много жени се страхуват, че майчинството ще има отрицателно въздействие върху професионалната им кариера.

Поради застаряването на населението все по-малко работещи хора във втората по големина икономика трябва да се грижат за все повече стари хора. Днес всеки пети китаец вече е на възраст над 60 години. В същото време статистически населението в трудоспособна възраст между 15 и 59 години продължава да намалява.

Още през 2019 г. Организацията на обединените нации прогнозираше, че населението на Китай ще достигне своя пик през 2031 г. и след това ще намалее, но миналата година ООН преразгледа тази прогноза, като посочи, че пикът ще бъде в началото на 2022 г. Работната сила вече намалява, дългосрочното търсене на жилища вероятно ще спадне още повече, а правителството може да се затрудни и с изплащането на недостатъчно финансираната си национална пенсионна система.

Страната върви по стъпките на други държави в Източна Азия, като Япония или Южна Корея, които станаха свидетели на рязко намаляване на раждаемостта и застаряване на населението и започнаха да се свиват, след като станахаа по-богати и развити. Населението на Китай се е свило за първи път от 1961 г. насам. Графика: Bloomberg Населението на Китай се е свило за първи път от 1961 г. насам. Графика: Bloomberg

Коефициентът на раждаемост в Китай, или броят на новородените на 1000 души, е намалял до 6,77 през миналата година, което е най-ниското ниво поне от 1978 г. насам.

Данните, публикувани от Националното статистическо бюро, показват, че 62% от населението са били в трудоспособна възраст, което Китай определя като хора на възраст от 16 до 59 години. За сравнение – преди десетилетие този дял е възлизал на около 70% преди десетилетие, което подчертава предизвикателствата, пред които е изправена страната, докато населението ѝ застарява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още