IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите предизвикателства пред Китай остават и след края на нулевия Covid

Целта на Пекин за преминаване към по-зелена високотехнологична индустрия изисква много по-ефективна финансова система

17:18 | 22.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дългоочакваното оттегляне на китайското правителство от политиката му за нулев Covid вдигна за кратко местните фондови пазари и засили оптимизма относно краткосрочните перспективи за растеж на Китай. Това обръщане на драконовската политика беше добре дошла новина, но оставя неразрешени основните пречки пред растежа. Справянето с тях ще изисква не само промяна на политиката, но и по-широко преориентиране на подхода на правителството, пише за Financial Times Есуар Прасад, професор в университета Корнел и старши сътрудник на института Брукингс.

Обръщането на правителството на 180 градуса може да се приеме като знак за гъвкавост или, което е по-неблагоприятно, като упорито нежелание да признае грешките си и да предприеме корекция на курса, докато не остане без избор. Това е важно, тъй като Китай ще се бори със сътресенията от задаващата се вълна от инфекции, докато икономиката се отваря. Националистическият подход може да работи добре за обединяването на населението около определени въпроси, но не и при справянето с вирус, срещу който местните ваксини изглеждат по-малко мощни от чуждестранните.

Политиката на Китай за нулев Covid имаше своите предимства, особено в задържането на смъртността, която сега вероятно ще скочи. Но имаше и своята цена. Тази политика вероятно ще остави дълготрайни белези върху икономиката, като възпрепятстваше силно рекламираните усилия на правителството да ребалансира растежа. Хаотичните и драконовски ограничителни мерки разстроиха всички видове икономическа дейност, но засегнаха особено силно потреблението на домакинствата и сектора на услугите. Индустриалната активност се държеше сравнително добре доскоро, но растежът на заетостта изостава и нивото на безработица се повиши значително.

Сега Китай е изправен пред по-лоша вътрешна и външна среда. Секторът на недвижимите имоти, който е основен компонент в богатството на домакинствата и двигател на икономическата активност, е в спад. Желанието на правителството да охлади прегряващия пазар и спекулативното покачване на цените на жилищата, последвано от стъпки за облекчаване на ограниченията и удържане на резкия спад на цените, само увеличи несигурността. Разчитането на експорта за излизане от кризата не е жизнеспособна опция, тъй като останалият свят се бори с рецесионни рискове. И макар че неотдавнашната среща между президента на САЩ Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин мина добре, Америка очевидно няма намерение да отмени ограниченията върху износа на технологии, от които Китай отчаяно се нуждае.

Китай, за разлика от други големи икономики, изпитва ниска и спадаща инфлация. Народната банка на Китай облекчи паричната политика и може да продължи да го прави. Но тя е възпирана от опасения за финансови рискове и изтичане на капитал, ако разликите в лихвените проценти със САЩ се увеличат допълнително. Мерките за облекчаване на данъчното бреме и увеличаване на разходите в съответствие с прехода към зелена енергия също биха могли да подкрепят вътрешното търсене и да улеснят ребалансирането на растежа.

Пекин има дългосрочен план за преминаване към по-екологични и високотехнологични индустрии, генериране на местни иновации и технологична самостоятелност. Но това ще изисква по-добра финансова система, която насочва ресурсите към по-продуктивни части на икономиката, частни предприятия, които могат да работят без страх от произволна правителствена намеса и силна база от работници, владеещи новите технологии.

Всеки от тези елементи бе засегнат не само от несигурността откъм политики, но и от страховете от преминаване към по-командна икономика. Осигурявайки третия си мандат като президент, Си даде знак, че ще затегне контрола върху икономическите и политическите институции на страната, вместо да го разхлаби. Предприемачите бяха предупредени, че ще трябва да работят в рамките на тесни официални коловози, което едва ли благоприятства иновациите.

Основното предизвикателство за Пекин е как да съживи доверието на потребителите и бизнеса. За да могат потребителите да харчат и частните предприятия да инвестират, правителството трябва да осигури сигурност и гъвкавост на политиките. Тези неща се допълват, а не си противоречат. Превключването от разчитане на пазарни механизми към политики за командване и контрол само увеличава нестабилността и несигурността. С малкото механизми срещу концентрацията на власт, останали в една все по-централизирана система, желанието да се признаят грешките е от съществено значение.

Правителството на Китай има ясни и достойни цели за постигане на значително увеличение на жизнения стандарт и качеството на живот на населението чрез ребалансиране на растежа, технологично осъвременяване и по-екологично производство. При застаряващо население и все по-неконкурентоспособен нискоквалифициран промишлен сектор постигането на тези цели ще изисква нещо повече от лозунги. Би било добре Си Дзинпин да изразходва част от сегашния си голям, но намаляващ политически капитал, за да покаже гъвкавост, а не идеологическа твърдост, като позволи някои икономически и институционални реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: alex8712... Засега като че ли вървят по същият път , ефффтин труд , растеж навън , заеми въз основа на имоти и постъпления от бъдещ растеж , малко по-скъп труд , нови зверски заеми въз основа на много нови имоти и постъпления от много растеж ... :))) ... Ама тия са около15 пъти повече от японците и нема накъде да растат , света е малък , Мъск не ги закара на Марс и марсианците , та да продават и на тях ... Много далече го слагаш репера на 2030 ... Поне 3-4 години по-рано трябва да е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
alex8712
преди 1 година
Интересни паралели с Япония от края на 80те и началото на 90те. Голяма икономика, произвеждаща почти всичко, но и разчитаща почти изцяло на вносни суровини. И в двата случая САЩ се притесняват /не/основателно, че икономиката им ще бъде погълната от конкурента. И макар мащабите да са коренно различни, както и причините за японския крах преди 30 год., много от вътрешните дисбаланси и международни предизвикателства са същите. Интересно дали Китай 2030 ще повтори Япония 1991...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още