IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в анти-Covid политиката на Китай вдъхват надежда на инвеститорите

Все пак последните остават предпазливи заради липсата на яснота относно излизането на страната от продължилия около година политически курс

21:25 | 13.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очакваното – но предпазливо – повторното отваряне на икономиката на Китай след драматична промяна в политиката на страната за нулева толерантност срещу коронавируса дава нова надежда за чуждестранните инвеститори след две години на разочароваща възвръщаемост, пише Nikkei Asia Review.

Но въпреки че мнозина се позиционират, за да се възползват максимално от силното пазарно рали, инвеститорите остават предпазливи относно това, което може да се окаже трудно възстановяване на втората по големина икономика в света.

Показателите, измерващи настроенията на чуждестранните инвеститори към Китай, нарастват след сигналите за разхлабване на Zero Covid политиката на Пекин. Индексът Hang Seng Tech, който проследява акциите на технологичните гиганти, се повиши с повече от 30% през ноември, докато показателят Golden Dragon на Nasdaq записа историческо представяне, като скочи с около 42%.

Ръстът обърна периода на дълбоки корекции в седмицата след провеждането на 20-ия Конгрес на Китайската комунистическата партия (ККП) в средата на октомври, когато настроенията на инвеститорите бяха помрачени допълнително поради липсата на сигнали за съмнения относно управлението на президента Си Дзинпин, след като той си осигури безпрецедентен трети мандат като лидер на партията.

Чуждестранни инвеститори закупиха акции за 60 млрд. юана (8,6 млрд. долара) на континенталните борси през ноември чрез търговската връзка между Хонконг и Китай. Това бележи втория най-голям месец на покупки през връзката тази година, обръщайки най-лошия месечен отлив от 57,3 милиарда юана през октомври.

Декември донесе по-ясни признаци за намерението на Пекин да смекчи някои Covid политики, отменяйки част от мерките, които предизвикаха национални вълнения. Хората, заразени с COVID-19, но не проявяват никакви симптоми, вече могат да се карантинират по домовете си, докато масовите тестове ще бъдат до голяма степен изоставени.

Представяне на китайските акции през последните две години. Източник: Nikkei Представяне на китайските акции през последните две години. Източник: Nikkei

Все пак инвеститорите се опасяват от по-голяма волатилност на пазара. Евентуално нарастване на броя на случаите на заразени с коронавирус, например, биха могло да разубеди хората да излизат и да харчат – което би засегнало същите потребителски сектори, които ще се възползват от повторното отваряне на икономиката.

Карлос Казанова, старши икономист за Азия в UBP, заяви, че инвестиционното търсене е изключително крехко след голямата корекция на китайските акции през последните две години.

„Ще отнеме много време, преди настроенията на инвеститорите да станат положителни по устойчив начин“, изтъква той, добавяйки: „Но повторното отваряне е в известен смисъл сребърният куршум, който всички чакахме, за да влезем отново, докато китайската икономика се ускорява на циклична основа“.

Даниел Морис, старши пазарен стратег в BNP Paribas Asset Management, споделя от своя страна, че борсовото рали няма да продължи дълго. Той остава предпазливо относно „смесената“ картина, докато Китай се отваря повторно.

Инвестиции на чуждестранните инвеститори в китайски акции. Източник: Nikkei Инвестиции на чуждестранните инвеститори в китайски акции. Източник: Nikkei

Кейко Кондо, ръководител на отдела за инвестиции в множество активи за Азия в британската компания за управление на активи Schroders, казва, че настроенията на инвеститорите все още са доста крехки. „Като се има предвид колко трудни бяха пазарните ситуации, хората все още не искат твърде много волатилност“, посочва тя по време на конференция в Хонконг.

В по-дългосрочен план ключът за чуждестранните инвеститори остава способността на Китай да реши въпроса със своя затънал в дългове имотен сектор и да осигури растеж по програмата на Си за „общ просперитет“, насочена към овладяване на технологичния сектор и разпределение на богатството в национален мащаб.

Основните финансови надзорни органи на Китай наскоро въведоха политики, насочени към предотвратяване на срив в сектора на имотите, включително чрез облекчаване на паричната политика. Но не е ясно доколко политиките могат да върнат търсенето от страна на купувачите.

Деноминирани в юани облигации, държани от чуждестранни инвеститори. Източник: Nikkei Деноминирани в юани облигации, държани от чуждестранни инвеститори. Източник: Nikkei

Чуждестранните инвеститори продават облигации, деноминирани в юани – включително китайски държавни облигации – в продължение на 10 поредни месеца тази година, освобождавайки се от 691 млрд. юана през този период, показва проучване от октомври.

Компаниите, които са се облагодетелствали през последните 20 години от глобализацията на Китай и бързото обособяване на средна класа, няма да предложат същите видове възвръщаемост съгласно общите цели за просперитет на Си, обяснява Казанова от UBP.

„Тези видове компании осигуриха голяма част от възвръщаемостта на китайския капиталов пазар в миналото“, изтъква той, добавяйки: „Нямаме достатъчно видимост кои ще бъдат двигателите на следващия цикъл“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още