IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: МВФ може да понижи перспективите за растеж на икономиката на Китай

Международната институция очаква около половината от страните в ЕС да се сблъскат с рецесия през следващата година

22:52 | 13.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Коригиране на прогнозата за по-слаб икономически растеж за Китай през тази и следващата година е много вероятно, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред AFP.

Коментарите на Георгиева отразяват проблемите на втората по големина икономика в света с овладяването на коронавирусните огнища и постепенното облекчаване на ограничителните мерки.

Въпреки че политиката на Китай за овладяване на разпространението на коронавируса, известна като Zero Covid, удари икономиката на страната, „облекчаването на ограниченията също ще създаде някои трудности през следващите месеци“, изтъква Георгиева.

Това е така, защото скокът в броя на новозаразените ще бъде неизбежен, което ще доведе до загуба на работна рака, а оттам и на производство.

„Но е вероятно, когато Китай преодолее това през втората половина на годината, да има известно подобрение в перспективите за растеж“, добавя Георгиева.

По-рано МВФ предупреди, че строгите ограничения срещу коронавируса са особено тежки за жителите на Китай.

Фондът намали прогнозата си за икономическия растеж на Китай през октомври до 3,2% за тази година - най-ниското ниво за азиатската страна от десетилетия насам - като същевременно очаква растежът на брутния вътрешен продукт на Китай да се ускори до 4,4 процента през следващата година.

„Много е вероятно да намалим нашите прогнози за растежа на Китай, както за 2022 г., така и за 2023 г.“, предупреди обаче Георгиева.

Засега страната трябва да коригира своята Covid политика, като например да бъде по-целенасочена с ограничения и да засили ваксинациите, особено при жителите в напреднала възраст. Китай има нужда и от повече антивирусни лечения, посочи още Георгиева.

Тъй като 2023 г. също ще бъде „много трудна“, шефът на МВФ повтори, че има голяма вероятност от по-нататъшни понижения на прогнозите за растеж.

Освен предизвикателствата в Китай, икономиките на САЩ и Европейския съюз (ЕС) също се очаква да се забавят, като прогнозите са половината от страните в европейския блок да се сблъскат с рецесия през следващата година, допълни Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още