IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се прицелва в шефското място на Кристалина Георгиева в МВФ

Втори мандат за българката се смята за изключен. Въпреки че все още има време, дискусията за неин наследник набира скорост 

13:51 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

През миналата седмица Кристалина Георгиева имаше грандиозна проява в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бали. В обръщението си към държавните и правителствените лидери ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) предупреди, че е силно обезпокоена, „че може да се окаже, че сме заспали в свят, който ще бъде по-беден и по-малко сигурен". Присъстващите проследиха внимателно думите на Георгиева. И все пак: за мнозина тя вече е „на уво“, коментира германският Handelblatt.

До края на договора на 69-годишната българка остават още почти две години. Но МВФ и различни столици вече са единодушни, че втори мандат за Георгиева е немислим. Това се дължи на възрастта ѝ, но и на голямото недоволство от работата ѝ на поста.

Затова зад кулисите започва дебат за нейния наследник начело на най-мощната финансова организация в света. Смята се, че германското правителство ще претендира за поста на шеф на МВФ. Все още никой не иска да говори за това публично, не на последно място, за да не отслаби сегашния председател Георгиева на толкова ранен етап. Но кандидатурата на Германия изглежда очевидна. „Би било почти небрежно да не го направим", твърдят източници в Берлин. 

Свободни са няколко международни позиции

Причината, поради която въпросът за приемствеността възниква отсега, е, че в момента се освобождават няколко висши международни длъжности. По-специално на Германия ѝ се налага да се освобождават постове. Клаус Реглинг подаде оставка като ръководител на спасителния фонд за еврото ESM поради възрастови причини, а мандатът на Елке Кьониг като ръководител на Европейския орган за преструктуриране на банки скоро ще изтече и тя ще бъде наследена от французин. А в края на 2023 г. Вернер Хойер ще напусне поста си на ръководител на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Германското правителство не е предложило свой кандидат за Европейския механизъм за стабилност и за фонда за преструктуриране на банки. Счита се за малко вероятно това да се случи и за ЕИБ. Това увеличава шансовете след Хорст Кьолер начело на МВФ отново да застане германец. В крайна сметка Германия загуби три ръководни поста в международни финансови организации.

Ако германското правителство иска да заяви претенциите си, възниква въпросът за подходящ кандидат, който да поеме високия пост. Те не са много, но се споменава едно възможно име: бившият ръководител на Бундесбанк Йенс Вайдман. В Париж се говори, че Вайдман проучва шансовете си. „Той би бил очевиден кандидат", казват в правителствените кръгове в Берлин. Единственият въпрос е дали Вайдман изобщо би искал да го направи и дали би бил осъществим в рамките на коалицията „светофар" и в ЕС.

Смята се, че Георгиева няма да продължи да бъде шеф на МВФ. Назначаването ѝ през октомври 2019 г. и без това беше спорно, защото българката вече прескочи възрастовата граница от 65 години. През следващата година, когато изтича договорът ѝ, Георгиева ще бъде на 71 години.

Освен това мандатът на българката не се счита за особено успешен. В рамките на Фонда Георгиева е критикувана, че превръща МВФ в „по-добра Световна банка“ и че раздава пари на нуждаещите се от помощ страни, без да поставя условия за сериозни реформи.

През миналата година стана известно, че по времето, когато Георгиева е била заместник-председател на Световната банка, доклад за бизнес климата в Китай е бил разкрасен. Изпълнителният съвет на МВФ гласува доверие на Георгиева, но оттогава насам дните на ръководителката са считани за преброени. Позоваването на напредналата ѝ възраст би ѝ позволило да напусне на чисто през следващата година.

Преди три години Франция прокара кандидатурата на Георгиева. По тази причина сега може да дойде ред и на Берлин. Твърди се, че министърът на финансите на Франция Брюно льо Мер вече е коментирал темата в кулоарите. В интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung той не отрича амбициите, но отговорът му на въпроса за бъдещето в МВФ звучи по-скоро като кратка реч на интервю за работа: „За първи път от много време насам Франция, следвайки примера на Германия, утвърждава стабилността в икономическата си политика, в публичните финанси и в поста на финансов министър", казва Льо Мер и допълва: „Вярвам в добродетелите на стабилността“.

„Франция винаги има кандидат, когато има нещо за попълване в международен план", казва дългогодишен експерт по европейските процеси. Споменава се и името на Беноа Кьоре, бивш член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ). Но този път на Париж ще му бъде трудно, смятат запознати. Франция вече има Кристин Лагард като ръководител на ЕЦБ, а Доминик Лабурей, друг французин, поема органа на ЕС за преструктуриране на банки. Ето защо е малко вероятно Париж да предложи и ръководител на МВФ, още повече че французойката Лагард оглавяваше МВФ в продължение на осем години преди Георгиева. Последният германец начело на МВФ - Хорст Кьолер, беше назначен преди почти две десетилетия.

Великобритания също може да прояви интерес. Марк Карни се споменава като потенциален кандидат. Въпреки че е канадец, той дълго време беше ръководител на британската централна банка. Единственият въпрос е дали държавите от ЕС ще изпратят британски кандидат в надпреварата след Brexit.

Преди три години европейците вече се караха кой да бъде шеф на МВФ. Финландия, Нидерландия, Португалия и Испания също изпратиха кандидати в надпреварата; в крайна сметка Георгиева спечели в балотаж срещу дългогодишния ръководител на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Така че германското правителство е предупредено: ако иска да наложи германец, то се нуждае от убедителен кандидат. И точно тук може да се намеси Вайдман. Бившият президент на Бундесбанк знае много за паричната политика, финансовите пазари и политиката, умее да ръководи голяма организация. Йенс Вайдман, бивш ръководител на Бундесбанк. Снимка: Arne Dedert/dpa Йенс Вайдман, бивш ръководител на Бундесбанк. Снимка: Arne Dedert/dpa

Когато Георгиева бе настигната от миналото си в Световната банка, Вайдман оглавяваше вътрешна комисия на МВФ за няколко месеца през пролетта на 2022 г., която разглеждаше инцидентите. „Това даде на Вайдман още по-добра репутация в МВФ от тази, която той вече имаше като президент на Бундесбанк", казва човек, запознат със случващото се във фонда. След Георгиева един истински финансов експерт начело на фонда би му донесъл много ползи, коментира още Handelsblatt. 

Единственият въпрос е дали консервативният Вайдман ще бъде подкрепен от коалицията в Германия. Докато Вайдман се харесва на либералите, Зелените и лявото крило на социалдемократите може да имат резерви. „Въпросът ще бъде и дали Вайдман няма да обиди твърде много нашите политически приятели в Европа", казва член на правителството. Много южноевропейски политици си спомнят Вайдман като хардлайнер по отношение на паричната и финансовата политика от времето, когато беше ръководител на Бундесбанк.

Въпреки това назначаването му начело на МВФ не е изключено. По традиция европейците имат право да назначават шефа на МВФ. В миналото нововъзникващите страни също са предявявали претенции. Но е малко вероятно да успеят през 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още