IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Войната в Украйна е най-значимият единичен негативен фактор за световната икономика

Веригите за доставка са прекъснати и това вреди на растежа на местно и международно ниво, отбеляза управляващият директор на МВФ

22:21 | 17.11.22 г. 2
Кристалина Георгиева при пристигането си на срещата на върха на Г-20 в Бали. Снимка: EPA/БГНЕС
Кристалина Георгиева при пристигането си на срещата на върха на Г-20 в Бали. Снимка: EPA/БГНЕС

Войната в Украйна е „най-значимият единичен негативен фактор“ за световната икономика тази година и най-вероятно през 2023 г., заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред CNBC в кулоарите на срещата на Г-20 в Индонезия.

„Всичко, което създава повече тревожност, разбира се вреди на перспективите за растеж и за постигането на нуждите и стремежите на хората навсякъде“, каза тя.

Изказването ѝ е в отговор на инцидента с ракета, която падна на полска територия късно във вторник, при което загинаха двама цивилни.

Първоначалните оценки показват, че ракетата руско производство може да е била изстреляна от украински сили срещу връхлитаща руска ракета.

Повечето членове на Г-20 осъдиха агресията на Русия срещу Украйна в проектодекларация от вторник.

„Искам да поздравя Индонезия за доброто председателство в този много труден момент“, каза Георгиева.

Тя обаче подчерта, че най-важната задача на срещата на върха на Г-20 не е била общата декларация, а вниманието е било насочено към „много неотложни проблеми“ като инфлацията в света, растящите разходи за живот, продоволствената и енергийна сигурност.

„Слушах много внимателно всички изказвания и е насърчително, че това са въпросите, върху които сме съсредоточени, така трябва да бъде“, заяви Георгиева.

Преди време МВФ отправи предупреждения заради фрагментацията на световната икономика в резултат на войната между Русия и Украйна и намали прогнозите си за растеж през 2023 г. до 2,7%, като очаква забавяне спрямо предвижданите 3,2% през 2022 г.

„Това са най-слабите перспективи за растеж от 2001 г. насам с изключение на световната финансова криза и острата фаза на пандемията от COVID-19“, отбеляза фондът в доклада си от октомври.

„Вече наблюдаваме някои признаци на фрагментация и те идват от легитимно притеснение…, сигурността на доставките“, заяви Георгиева.

„Виждаме това заради COVID и войната в Украйна, веригите за доставка са прекъснати и това вреди на растежа на местно и международно ниво“, допълни тя.

Според нея ако светът избере да премине към „отделни блокове“, ще бъде платена висока цена.

„И тази цена ще е особено висока за отворените икономики и по-широко за развиващия се свят“, изтъкна Георгиева.

Азия и Тихоокеанският регион може да изгубят над 3% от брутния си вътрешен продукт, ако търговията бъде разделена на сектори, ударени от американските санкции върху чиповете от Китай, и немитническите бариери бъдат вдигнати до „нивата от времето на Студената война“, отбеляза МВФ в доклада си от миналия месец.

„Ако не искаме да загубим между 1,4 трлн. долара до може би 3,4 трлн. долара на година, просто си представете какво можем да направим с тези пари, тогава трябва много ясно да прогнозираме последиците от действията си и да проявим мъдрост, за да предотвратим неусетното преминаване към свят, който е по-беден и по-малко безопасен“, заяви Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
В българския фолклор някъде се пееше: *Късно е либе за китка*. Ако на някой не му стига въображение, ще поясня: воплите на г-жа Георгиева за глобален свят, доминиран от САЩ, долара, МВФ, СБ и други американски, предимно силови атрибути на тази доминация, са позакъснели. Кутията на Пандора е отворена. Ако не искате да загубите споменатите трилиони, ревизирайте си политиката и започнете първо от вашия си двор, г-жо Георгиева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 1 година
Тоя *** няма как да е каже някоя пропагандна лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още