IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Китай продължава да затъва, постепенно възстановяване се очаква догодина

Инвестициите в имоти отбелязват през ноември най-големия си спад в историята, сочат данни на китайската статистика

15:12 | 15.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Имотният сектор в Китай е затънал в кризата още повече през ноември със спадове на цените, продажбите и инвестициите, отчасти заради засегнатото търсене от ограниченията за COVID-19. Но обявените в последно време мерки за подкрепа на пазара и смекчаването на ограниченията заради пандемията подобряват перспективите пред сектора, пише Ройтерс.

Анализатори очакват нагласите да се възстановят постепенно следващата година с разхлабването на ограниченията заради COVID и с влизането в сила на политиките в подкрепа на имотите.

„Забавянето на пазара тази година, което е промяна спрямо предходния цикъл на висок растеж, се задълбочава заради негативните последици от фактори като риск за разпространение на проблемите към повече имотни компании и чести сътресения заради огнища на епидемията“, коментира Лиу Лидзие, анализатор в Beike Research Institute.

Цените на новите жилища са намалели с 0,2% спрямо октомври - четвърти пореден месечен спад, и с 1,6% спрямо година по-рано и седмо поредно годишно понижение, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националното статистическо бюро.

Инвестициите в имоти са намалели с най-бързия си темп, откакто статистическото бюро събира данни от 2000 г. насам. Те са се свили с 19,9% на годишна база през ноември след срива с 16 на сто през октомври, показват данните на статистиката.

Някои китайски градове наложиха блокади през ноември, за да овладеят огнища на коронавируса, като подкопаха още повече вялото вече търсене. Китайските власти засилиха в последните седмици финансовата подкрепа за строителните компании, поредната крачка за стимулиране на покупките на жилища.

Тези политики дават известно успокоение от ограничителните мерки заради прекомерната задлъжнялост, въведени в средата на 2020 г., които тласнаха строителни компании с ограничени ликвидни средства към спиране на плащанията по дългови облигации и на строителството. Купувачите на жилища реагираха, като бойкотираха вноските по ипотечни кредити.

Държавните ръководители очертаха планове за разширяване на местното потребление и инвестиции, включително чрез подкрепа на „разумното“ търсене от гражданите на жилища, като в същото време ограничават спекулативните инвестиции, съобщи в сряда официалната осведомителна агенция Синхуа.

Лиу прогнозира, че търсенето на жилища постепенно ще се възстанови през 2023 г. с подобряването на нагласите на потребителите на фона на напредването на жилищното строителство.

Смекчаването от властите в Пекин на ограниченията заради COVID в последно време се очаква да са от полза за имотния сектор с оттласкването на страната от политиката на нулев COVID, която изискваше тежки за икономиката блокади и задължителна карантина в държавни обекти.

Данните от четвъртък показват, че продажбите на имоти намаляват с двуцифрен темп за девети пореден месец.

Въпреки че пазарите приеха с облекчение смекчаването на политиките, които се очаква да подкрепят икономическия растеж в дългосрочен план, някои анализатори смятат, че заради вялото общо търсене имотният сектор ще се възстановява постепенно.

„Предвид предизвикателните демографски тенденции и дългогодишната позиция на държавните ръководители, че жилищата са за живеене, не за спекулация, потвърждаваме мнението си, че възстановяването на имотния сектор ще бъде постепенно и колебливо“, отбелязва анализатори на Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още