IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски строителни компании получиха нови заеми от големите банки

Те трябва да им помогнат да заздравят силно разтърсените си ликвидни позиции

12:00 | 13.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Country Garden Holdings и Longfor Group Holdings са сред първите частни китайски строителни компании, които ще получат заеми в чуждестранна валута, които може да им помогнат с изплащането на дълговете им. Това е пореден знак за подкрепа на буксуващия имотен сектор, пише Bloommberg.

Industrial & Commercial Bank of China планира да отпусне заеми в чуждестранна валута за 300 млн. долара на Country Garden, обезпечени с местна гаранция, съобщава китайската медия Cailian, като се позова на неназовани източници. Точната сума на е окончателна, се допълва в съобщението.

Новината идва след отделно съобщение на Bank of China Ltd. от миналия петък, според което хонконгският ѝ филиал ще предложи заем в чуждестранна валута на Longfor, сумата на заема не беше уточнена. Кредитът ще бъде обезпечен с гаранция от клона на Bank of China в Чунцин. Longfor е изтеглила заема в петък, за да отговори на изискванията за ликвидност, се казва в съобщението.

Големи китайски банки обещават най-малко 179 млрд. долара за финансиране на строителни компании, за да смекчат сътресенията на имотния пазар. Това се случва заедно с други мерки, включително разрешаване на строителните компании да продават дълг в местна валута с гаранции, което да им даде по-голям достъп до средства от предварителни продажби на жилища.

В началото на декември Ройтерс съобщи, че Китай е уведомил четирите си държавни банки да предоставят заеми в чуждестранна валута на строителните компании, за да изплащат чуждестранния си дълг.

Строителни компании с недостатъчни ликвидни средства прибягват и към продажби на акции, включително планирана продажба на акции на подразделение на Country Garden от контролиращия му акционер, за да набере около 650 млн. долара. Доларовите облигации на компаниите, планиращи продажба на акции, поскъпнаха след новината в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още