IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възвръщаемостта при доларовите облигации на най-голямата строителна компания в Китай достигна 404%

Най-големият китайски строител е сред най-добре представящите се дружества от началото на ноември в индекса на строителните компании на Bloomberg Intelligence

10:27 | 05.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Възвръщаемостта при деноминираните в долари облигации на най-голямата строителна компания в Китай достига внушителните 404% през ноември, подчертавайки промените в сектора на недвижимите имоти в азиатската страна, съобщава Bloomberg.

Цената на облигациите на Country Garden Holdings Co. започна да пада в средата на септември на фона на поредната вълна от опасения относно ликвидността на строителните компании в Китай. Цената на доларова облигация с падеж през 2024 г. се понижи до 10 цента на 2 ноември, изчислява Bloomberg. До 5 декември за кратко тя надхвърли 70 цента и достигна най-високото си ниво от юни насам.

При акциите също се наблюдават големи колебания. Книжата на Country Garden поевтиняха от 3,95 хонконгски долара на 30 юни до 1 хонконгски долар на 1 ноември, преди да се възстановят частично до над 3 хонконгски долара в началото на декември.

Country Garden е една от най-добре представящите се компании от началото на ноември в индекса на китайските строители на Bloomberg Intelligence.

„Това е частна строителна компания с по-висока задлъжнялост от други качествени имена, така че цената на облигациите ѝ се понижи допълнително, когато пазарът отчете спадове“, коментира Тин Мън, старши кредитен анализатор в ANZ Bank China Co. „Но (Country Garden) не е от компаниите, които изпаднаха в неизпълнение и е една от тези, които получиха държавна помощ“, добавя тя, обяснявайки скорошните ръстове при доларовите облигации на Country Garden.

Пазарът на облигации, доминиран от строителните компании, генерира възвръщаемост от 20% през ноември – най-силният месец в това отношение от 2011 г. насам, изчислява Bloomberg. Повече от година секторът остана помрачен от ликвидната криза, която предизвика рекорден брой неизпълнения и продължаващ спад в продажбата на нови жилища в Китай. Деноминираните в долари книжа на Country Garden хвърлят лъч светлина върху китайския пазар на облигации с рейтинг под инвестиционния клас (junk). Източник: Bloomberg Деноминираните в долари книжа на Country Garden хвърлят лъч светлина върху китайския пазар на облигации с рейтинг под инвестиционния клас (junk). Източник: Bloomberg

Но мерките, приложени за облекчаване на политиката по отношение на имотния пазар и коронавируса – два ключови фактора зад забавения икономически растеж на Китай тази година – доведоха до промяна на пазарните настроения.

„Оптимизмът на инвеститорите към все още активните имена се основава на това, че китайската политика на „Трите стрели“ ще подкрепи компаниите, които не са изпаднали в дефолт, докато продажбите на жилища започнат да се възстановяват“, посочва Джи Уей Фън, старши анализатор в Loomis Sayles Investments Asia Pte.

Според Мън от ANZ качествените строители ще продължат с възстановяването в началото на 2023 г., подпомогнати от „необходимата ликвидна подкрепа от правителството и търговските банки“.

Други анализатори обаче не гледат толкова оптимистично на ситуацията.

„Сега ценообразуването е малко изкривено“, смята Еди Чиа, портфолио мениджър в China Life Franklin Asset Management Co. „Всички знаят със сигурност, че продажбите ще отслабнат допълнително. Всеки купува с надеждата, че не е последният купувач“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още