IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще подкрепи индустрията си за чипове с пакет за 143 млрд. долара

Целта е местните компании за чипове по-успешно да се конкурират с американските, а Китай да стане по-независим

11:53 | 13.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

Китай работи по пакет за подкрепа на стойност над 1 трлн. юана (143 млрд. долара) за индустрията си за чипове, твърдят трима източници на Ройтерс. Това е голяма стъпка към засилването на независимостта на страната, що се касае до полупроводниците и изследователската дейност, допълват източниците.

Пекин планира да въведе един от най-големите си пакети за фискални стимули за пет години главно като субсидии и данъчни кредити за подпомагане на производството на полупроводници и изследователски дейности у дома, твърдят източниците.

Планът може да бъде въведен още през първото тримесечие на следващата година, посочват двама от източниците, които са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират пред медиите.

По-голямата част от финансовата помощ ще бъде използвана за субсидиране на покупките на местно полупроводниково оборудване от китайски фирми, главно заводи за производство на чипове.

Такива компании ще имат право на 20% субсидия върху цената на покупките, посочват трима източници.

Планът за фискална подкрепа идва, след като през октомври Министерството на търговията на САЩ прие редица разпоредби, които могат да забранят достъпа на изследователските лаборатории и търговските центрове за данни до модерни чипове с изкуствен интелект, наред с други ограничения.

А американският президент Джо Байдън през август подписа законопроект за предоставяне на безвъзмездни средства в размер на 52,7 млрд. долара за производство и изследвания в сферата на полупроводниците в САЩ, както и данъчни кредити за заводи за чипове, които се оценяват на 24 млрд. долара.

С пакета от стимули Пекин цели да засили подкрепата си за китайските фирми за чипове, така че да могат да изграждат, разширяват или модернизират местните си съоръжения за производство, сглобяване, опаковане и развойна дейност, допълват източниците.

Най-новият план на Пекин включва и преференциални данъчни политики за индустрията за чипове в страната, посочват те.

Информационната служба на Държавния съвет на Китай не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още