IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC планира да прави по-модерни чипове в САЩ след призиви на клиенти

Очаква се новините да бъдат съобщени официално на събитие, на което ще присъства президентът Джо Байдън

10:11 | 01.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ще предложи модерни 4-нанометрови чипове, когато новият ѝ завод за 12 млрд. долара в Аризона отвори врати през 2024 г. Това е подобрение спрямо планираното по-рано и се случва, след като американски клиенти като Apple са притиснали компанията да заложи на по-нови технологии, казват източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Очаква се TSMC да обяви новия си завод, когато президентът Джо Байдън и министърът на търговията Джина Раймондо посетят Финикс за церемония следващия вторник, посочват източниците, които са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират темата публично.

Заводът на TSMC трябваше да произвежда 5-нанометрови полупроводници – стандарт, който далеч няма да е модерен до 2024 г. Тайванската компания също така обещава да отвори втора фабрика наблизо, която ще прави още по-развити – 3-нанометрови чипове, допълват източниците.

По думите им по-рано TSMC е казала, че ще прави по 20 хил. чипа на месец в звеното в Азирона, но производството може да се увеличи спрямо първоначалния план. Apple ще използва около една трета от продукцията, когато работата започне.

Apple и други големи технологични компании разчитат на TSMC за техните нужди от полупроводници, а промяната означава, че ще могат да получат по-голяма част от процесорите си от САЩ. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук по-рано е казвал на служителите си, че компанията му планира да ползва чипове от завода в Аризона. Той трябва да присъства на събитието следващата седмица.

Представител на TSMC е отказал да коментира въпроса. Apple не е отговорила веднага на запитването да коментира темата.

Прекъсванията на веригата на доставките и търговското напрежение с Китай подхраниха усилията за насочване на по-голяма част от производството в САЩ и Европа. Американските власти също така приеха специален Закон за чиповете, който предлага 50 млрд. долара подкрепа за компании, които искат да създават полупроводници в страната. TSMC вероятно ще получи милиарди долари субсидии.

Вероятността Китай да поеме контрола над Тайван също породи опасения за разчитането на този регион за твърде голяма част от ползваните чипове. TSMC, чиято централа се намира на острова, е един от най-големите производители на полупроводници за всичко – от смартфони до електромобили. По-голямата част от производството ѝ все още е в Тайван.

Освен Apple, клиенти на TSMC са компании като Advanced Micro Devices и Nvidia, които са поискали от компанията да произвежда по-модерни чипове в завода в Аризона, допълват източниците, запознати с въпроса.

Главният изпълнителен директор на AMD Лиса Су и ръководителят на Nvidia Дженсън Хуан се очаква да присъстват на събитието. Представители на AMD и Nvidia са отказали да коментират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още