IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC ще произвежда в САЩ чипове по усъвършенствана технология 

Очевидно тайванците са взели предвид желанието на основния си клиент Apple да ползва 3-нанометрови чипове в устройствата си 

13:08 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: . EPA/RITCHIE B. TONGO
Снимка: . EPA/RITCHIE B. TONGO

Тайванският производител на чипове TSMC обяви, че ще произвежда чипове с усъвършенствана 3-нанометрова технология в новата си фабрика в американския щат Аризона, въпреки че плановете все още не са окончателно финализирани. Новината бе съобщена от основателя на технологичния гигант Морис Чан, цитиран от Ройтерс.

TSMC, основен доставчик на американската компания Apple Inc и най-големият договорен производител на чипове в света, започна по-рано тази година изграждането на завод на стойност 12 млрд.долара в Аризона.

Говорейки пред репортери в Тайпе, Чан каза, че мощностите за производство на чипове по 3-нанометров процес ще бъдат разположени на същата площадка в Аризона, където се изгражда и завода, предвиден да работи по 5-нанометровата технология.

Очаква се на 6 декември компанията да проведе церемония, за да отбележи инсталирането на първата партида производствено оборудване в завода си.

На събитието трябва да участват както основателят Чан, заедно с клиенти и доставчици на компанията, така и американският министър на търговията Джина Раймондо.

Президентът Джо Байдън също е поканен на церемонията, но засега не се знае дали ще присъства. 

Анонсът за новата технология хвърля допълнително светлина върху медийните спекулации, че от 2024 г. Apple ще се снабдява именно с чипове, произведени в САЩ. Главният изпълнителен директор Тим Кук е разкрил това по време на вътрешнофирмена среща в Германия с местни инженери и служители от търговската мрежа в рамките на неотдавнашна обиколка в Европа, твърди Bloomberg News. Той е добавил, че Apple може също така да разшири доставките си на чипове от заводи в Европа. 

„Вече взехме решение да купуваме от завода в Аризона, а този завод в Аризона започва работа през 2024 г., така че имаме около две години пред себе си, може би малко по-малко", казва Кук на служителите. „А в Европа съм сигурен, че също ще се снабдяваме от Европа, когато тези планове станат по-ясни", казва той на срещата, в която са участвали шефът на отдела за услуги на Apple Еди Кю и Диърдър О'Брайън, ръководител на отдела за търговия на дребно и човешки ресурси. 

Кук вероятно има предвид именно фабриката в Аризона, която ще бъде управлявана от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ексклузивен партньор на Apple за производство на чипове. Откриването на този завод е планирано за 2024 г. А TSMC вече планира изграждането на втори завод в САЩ, което е част от по-широкия стремеж за увеличаване на производството на чипове в страната. Тогава основният въпрос в уравнението беше дали планираната фабрика е подходяща за нуждите на Apple. Тайванската компания бе заявила, че заводът първоначално ще има капацитет от 20 хил. чипа на месец и ще произвежда 5-нанометрови чипове. Това не би задоволило желанието на Apple в близко бъдеще за по-усъвършенствани, 3-нанометрови чипове. Очевидно обаче тайванците са взели това предвид. 

Правителството на САЩ предлага стимули на стойност около 50 млрд. долара, част от законодателството, известно като „Закон за чиповете и науката“, за да насърчи производството на полупроводници в САЩ. Понастоящем производителят на iPhone се снабдява с процесори за своите устройства от заводите на TSMC, разположени в Тайван - страна с голям дял от производството. По време на срещата Кук е заявил, че 60% от световните доставки на процесори идват от Тайван.

Процесорите са в основата на почти всеки продукт на Apple, независимо дали става дума за настолния компютър от висок клас Mac Pro, iPhone или дори AirPod. Чиповете се проектират от Apple и след това се произвеждат от TSMC. Връщането дори на част от това производство в САЩ - след като години наред се разчиташе на Азия - би било значителна стъпка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още