IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет е придобил дял за 5 млрд. долара в производителя на чипове TSMC

Производството на чипове е сегмент, който обещава устойчив растеж през следващите години

09:50 | 15.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/DAVID CHANG
Снимка: EPA/DAVID CHANG

Инвестиционното дружество Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет придоби дял от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) за около 5 млрд. долара, което е знак, че легендарният инвеститор смята, че водещият производител на чипове в света е достигнал дъното след разпродажбата за повече от 250 млрд. долара, предава Bloomberg. 

Базираният в Омаха конгломерат е придобил около 60 млн. американски депозитарни разписки (ADR) в TSMC през трите месеца, приключващи през септември, се казва в подадената от него информация. Тайванската компания произвежда полупроводници за клиенти като Nvidia Corp. и Qualcomm Inc. и е изключителен доставчик на персонализирани силициеви чипове на Apple Inc. Apple остава най-ценният единичен компонент в портфейла на Berkshire.

Ако приемем, че Бъфет е купил ADR на TSMC на средната цена за третото тримесечие, делът би му струвал 5,1 млрд. долара. В момента те се търгуват на цена от 72,80 долара. Книжата на TSMC се изстреляха с 9,4% в Тайван след оповестяването на информацията, което е най-големият ръст в рамките на ден от повече от две години.

92-годишният Бъфет дълго време отбягваше инвестициите в технологичната индустрия, като изтъкваше, че не иска да инвестира в бизнеси, които не разбира напълно. Тази позиция обаче се промени през последните години и той отделя все по-голяма част от инвестициите на компанията си за технологичния сектор.

Производството на чипове е сегмент, който обещава устойчив растеж през следващите години, тъй като е от съществено значение за разрастването на нововъзникващи индустрии като самоуправляващи се и електрически автомобили, изкуствен интелект и свързани домашни приложения. Разширяването на облачните услуги като AWS на Amazon.com Inc. също обещава да генерира повече поръчки за чипове, които се използват в огромните центрове за данни.

„Възвръщаемостта в технологичния сектор през тази година може да прикрие стабилните парични потоци и укрепените баланси, които са в основата на сектора. Тези характеристики могат да доведат до по-добри резултати през 2023 г., когато инвеститорите преценят потенциала за рецесия. Тесните спредове и ограниченото понижение на рейтингите подкрепят силата на сектора“, коментира Робърт Шифман, анализатор в Bloomberg Intelligence. 

TSMC, която е напът да измести Intel Corp. като фирма, напредваща в производството на най-модерните чипове, се превърна и в стратегически важен играч в момент, когато САЩ и Китай се сблъскаха за лидерството в световната технологична индустрия. Най-ценната тайванска компания разполага с производствените умения да произвежда най-модерните чипове в света, които са от съществено значение за развитието на бъдещите търговски отрасли на всяка страна, като например електромобилите и изкуствения интелект, но също така и за амбициите на военните и киберзащитата. САЩ наложиха повишени санкции върху високотехнологични чипове, произвеждани за китайски клиенти, специално за да предотвратят попадането им в ръцете на китайските военни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още