IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на TSMC нарастват с 56% през октомври

Акциите на компанията обаче са изтрили около една трета от стойността си тази година поради страха на инвеститорите относно агресивните действия на Китай срещу Тайван

09:33 | 10.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) отчете 56-процентно увеличение на продажбите за октомври, сигнализирайки, че най-големият подизпълнител при производството на чипове в света все още намира начин да компенсира по-широко забавяне на търсенето на електроника, съобщава Bloomberg.

Приходите на TSMC са нараснали до 210,3 млрд. тайвански долара (6,6 млрд. щатски долара) спрямо отчетените преди година 134,5 млрд. тайвански долара. Продажбите от началото на годината, подкрепени от обезценяването на тайванския долар, са нараснали с 44%.

Продажбите на електроника, от смартфони до компютри, се забавят в световен план, тъй като потребителите ограничават разходите на фона на ускоряващата се инфлация и нарастващите лихвени проценти, което оказва негативно въздействие върху производителите на чипове. Индустрията е засегната и от технологичната война между САЩ и Китай, като последно Вашингтон наложи ограничения, за да се опита да противодейства на амбициите на Китай и да привлече повече проекти на територията на САЩ.

TSMC заяви по-рано тази седмица, че обмисля изграждането на още един завод в САЩ в допълнение към комплекса за 12 млрд. долара, който вече строи в Аризона – израз на увереност по време на по-широкия спад на продажбите. Други производители на чипове предупредиха през последните месеци, че са изправени пред по-затегнат пазар, тъй като запасите се трупат, а поръчките от центрове за данни се свиват, както и от компаниите за потребителска електроника.

Миналия месец TSMC отчете по-високи от очакваното продажби за третото тримесечие, докато конкурентът Samsung Electronics Co. и американският производител на процесори и графични чипове Advanced Micro Devices Inc. не успяха да отговорят на прогнозите.

Акциите на TSMC загубиха около една трета от стойността си тази година, засегнати от нарастващата загриженост на инвеститорите относно рисковете, породени от по-агресивните действия на Китай спрямо Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още