IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС напредва с плана за подкрепа на индустрията си за чипове

Страните членки дадоха одобрението си за плана на стойност 43 млрд. евро

22:33 | 23.11.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

                                                                                                                                                                                                                                                             Държавите от Европейския съюз се споразумяха да следват план на стойност 43 млрд. евро за започване на производство на полупроводници в блока. По този начин се премахва основно препятстие в плана за укрепване на високотехнологичната индустрия на Стария континент, пише Bloomberg.

Сделката е подкрепена в сряда от посланиците на Европейския съюз, твърдят източници, запознати с въпроса. Решението ще разшири обхвата на това какви заводи за чипове се считат за „първи по рода си“ и отговарят на изискванията за държавна помощ, но не позволява на всички автомобилни чипове да отговарят на условията за финансиране, което някои страни поискаха по-рано тази есен.

Най-новата версия на текста добавя повече предпазни мерки, когато ЕК може да обяви извънредна ситуация и да се намеси във веригите за доставки на компаниите.

Един от най-спорните въпроси до този момент беше използването на средствата на Европейския съюз. Страните членки се споразумяха да не преразпределят 400-те млн. евро от изследователските фондове за чипове, след като страни с по-малки индустрии за полупроводници изразиха притесненията си, че ще се облагодетелстват само големи страни като Германия, където има по-големи операции. Посланиците искат комисията да намери парите от друго място.

Очаква се министрите от ЕС да подпишат споразумението на среща следващия месец. Европейският парламент трябва да одобри собствения си план, преди трите институции да могат да договорят окончателната сделка.

ЕС има амбицизната цел да произвежда 20% от чиповете в света до 2030 г. Европейската комисия обяви плана, наречен EU Chips Act, по-рано тази година. Той предвижда 43 млрд. евро да отидат за индустрията за полупроводници на контитента, включително за проучвания и производство.

Макар че планът няма да бъде финализиран до следващата година, редица компании вече обявиха нови заводи за производство на чипове, включително Intel, GlobalFoundries, STMicroelectronics и Infineon Technologies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... Умен danchomentata , начетен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Проста евроейска комисия слаб ЕС.https://en.wikipedia.org/wiki/Semiconductor#/media/File:Monokristalines_Silizium_f%C3%BCr_die_Waferherstellung.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още