IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа отделя 43 млрд. евро обществени средства, за да стане лидер при чиповете

ЕК иска да увеличи повече от два пъти световния пазарен дял на ЕС в производството на полупроводници до 20% до 2030 г.

14:36 | 08.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomber</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomber

Европейската комисия (ЕК) иска да осигури около 43 млрд. евро публични инвестиции за насърчаване на производството на полупроводници в Европейския съюз. По този начин ще се вземат предпазни мерки, за да се „избегнат бъдещи сътресения за нашата икономика, каквито наблюдаваме в момента при недостига на чипове", обясни във вторник в Брюксел комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Това е и отговорът на ЕК на продължаващия дефицит на микрочипове в индустрията.

С така наречения „Закон за чиповете" (Chips Act) ЕС иска да стане по-малко зависим от Азия в областта на полупроводниците. Към момента те се произвеждат в голяма степен в Тайван, Китай и Южна Корея.

ЕК има за цел да увеличи повече от два пъти световния пазарен дял на ЕС в производството на полупроводници до 20% до 2030 г. На пазар, чийто размер се очаква да се удвои до 2030 г., това означава четирикратно увеличение на производството на полупроводници.



За тази цел ЕК предвижда субсидии в размер на 11 млрд. евро за изследвания в областта на чиповете. Те трябва да дойдат от ЕС и държавите членки. Други над 30 млрд. евро ще дойдат от одобрените от държавите членки субсидии за компаниите в сектора.

Средствата имат за цел да насърчат установяването и на чуждестранни компании. Американският производител на чипове Intel например обяви намерението си да инвестира в Европа. ЕК се надява, че тези публични средства ще доведат до още по-големи частни инвестиции.

Комисията предвижда държавите от ЕС да наблюдават пазара и да съгласуват действията си при сътресения в доставките на електронни компоненти.

Предложението ще бъде обсъдено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент. Комисията отбелязва, че с напредъка на цифровизацията нуждата от електронни части за производството на различните устройства ще расте. ЕК допълва, че достъпът до чипове привлича силни геополитически интереси и засяга възможностите на държавите в областта на производството, икономиката и отбраната. 

По време на пандемията в цял свят имаше недостиг на полупроводници, а компаниите от автомобилната промишленост трябваше да намалят или напълно да спрат производството си. Поради значението им за производството на много стоки в технологичния сектор, като например автомобили или смартфони, чиповете все повече се считат за ключова технология. ЕС е засегнат от затрудненията от почти три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още