IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата на Китай за Русия вече не е „безгранична“

Пекин желае да възстанови връзките с водещите си търговски партньори на запад и затова настоява за уреждане на конфликта в Украйна

16:58 | 25.02.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Китайският топ дипломат Уан И. Снимка: Bloomberg
Китайският топ дипломат Уан И. Снимка: Bloomberg

Това беше прелюдията. Посещението на Ван И, първият дипломат на Пекин, в Москва имаше за цел да постави началото на нов китайски подход към двустранните връзки почти година след като Русия започна инвазията си в Украйна, пише редакторът за Китай на Financial Times Джеймс Кинг.

Въпреки че заглавията от срещата на Ван с президента Владимир Путин отразяваха обещания за „задълбочаване на политическото взаимно доверие“ и „засилване на стратегическата координация“, истинските цели на Пекин са много по-сложни, според китайски официални източници и коментатори.

Една от основните му цели е да поправи силно повредения си имидж на запад - особено пред водещите си търговски партньори в Европа - като покаже усилията си за приканване на Москва към политическо уреждане на войната. Пекин също така иска да каже на западните сили, че Китай е твърдо против използването на ядрени оръжия от Русия.

„По време на задълбочен обмен на мнения по украинския въпрос с Путин Ван оцени готовността на Русия за решаване на проблемите чрез диалог и преговори“, се казва в официалното изявление на Пекин след срещата между Путин и Ван.

„Китай, както винаги, ще поддържа обективна и справедлива позиция и ще играе конструктивна роля в политическото уреждане на кризата“, се добавя в изявлението.

Ли Миндзян, професор в технологичния университет Нанян в Сингапур, казва, че импулсът за търсене на политическо решение на войната придобива все по-голямо значение в Пекин.

„Като направи това изявление, Ван искаше категорично да предаде посланието към руския лидер, че Китай става все по-сериозен относно политическото уреждане на войната в Украйна и че не всичко в китайското предложение ще зарадва Москва“, коментира той.

Китай се очаква да изложи официална позиция около първата годишнина от руската инвазия, която да подсили призива на Пекин за политическо уреждане на войната.

Китайски представител, пожелал анонимност, споделя, че обмисляното посещение в Москва на китайския лидер Си Дзинпин зависи от това той да получи положителна реакция от Русия спрямо призива на Китай за диалог и преговори. Пекин се притеснява, че без такова потвърждение Путин може да използва посещението на Си просто за да укрепи собствената си позиция.

Според изявление на Кремъл Путин е казал на Уан, че Москва „очаква“ посещение от Си Дзинпин. Пекин обаче все още не е потвърдил официално дали такова посещение ще се състои.

Това разминаване е една от няколкото улики, че съществува задкулисно напрежение в отношенията между Китай и Русия. „Всъщност много политически елити в Китай биха казали, че Москва е създала големи проблеми на Китай, като е започнала войната в Украйна“, смята Ли.

Няколко високопоставени китайски функционери казаха пред FT, че Путин не е информирал Си за плановете си за пълномащабна инвазия в Украйна, когато двамата се срещнаха в началото на февруари миналата година и публикуваха комюнике, описващо връзките им като „безгранични“.

Оттогава Китай премахна определението „безгранични“ от официалните си съобщения и Ван не го използва по време на посещението си в Москва. „В китайската политическа общност има общо мнение, че Пекин изобщо не е трябвало да го използва“, посочва Ли.

Пекин е в трудна ситуация. Без значение колко ядосан е на Москва, той не може да си позволи да изостави своето „всеобхватно стратегическо партньорство“ с Русия. Но Китай също така иска да възстанови репутацията си сред ключовите европейски търговски партньори. Позиционирането му като посланик на мира е стратегията за съгласуване на тези противостоящи си интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: data: Добре е, че ако дойде умирачката, ще си щастлив, че си бил на правилната страна. Няма значение, че и Путин, и Си просто искаха да си търгуват със Запада и единственото, което искаха, беше, да не ги учат насила как да живеят. А защо *англосаксонският квартет* реши отново да подпали света е въпрос открит и силно актуален. Може да има връзка напр. с планините от дългове, които ти осигуряват този добър живот и които растат в геометрична прогресия със страшна скорост, а вече няма накъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
*Подкрепата на Китай за Русия вече не е безгранична.* - Мечти и пожелателни празнословия на г-н Кинг. Не е сигурно, дали Китай ще бъде и наполовина търпелив, колкото Русия, за американската техника на *убеждаване към послушание*. САЩ не крият плановете си за Китай и никой в Пекин не си прави илюзии за *суверенитета* на европейските си партньори - драмата с Русия се разви пред очите им. Каква ще бъде подкрепата на Китай за Русия скоро ще се разбере на предстоящата среща м/у Путин и Си в Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 9
data
преди 1 година
До: wartИ ква е алтернативата на англо-саксонския квартет ? Полюциите на Путин или мокрите сънища на другаря Си ? Айде нема нужда . Пък и можеш персонално да вземеш решение и да се присъединиш към любимците си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 40
wart
преди 1 година
Цялата глутница от бесни песове вият се нахвърлят срещу всеки който мисли различно от тях. Глутницата е водена от Англосаксоннска престъпна *** Америка и Англия. Докато Европейските лицемерни предатели са готови на всичко стига господарят им да иска днес лаят и вият срещу Русия ако Задокеанският господар покаже Китай веднага ще се нахвърлят без да мислят за последствията. Така,че Китай не толкова наивна стран да вярва на Европейските песове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 3
data
преди 1 година
Абе, онзиденшните мита от 200 % върху руския алуминий май имаха друг адресат освен руския :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 14
Импeраторът
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС прочети Тай Пан на Джеймс Клавел бе деПил! Нали щеше да ме съдиш за клевета? Или те достраша че ще пратя чатовете ти с деца до директора и МВР? деПил. Искам те тих и нисък като тревата - за дебел е ясно че си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 34
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 - зелкич, Китай никога не е имал средновековие !!! Такова, каквото то е било в западна Европа - пълна неграмотност, къпане два пти в живота дори за кралете, не е имало и в Русия. Китай има държавност и е империя - с администрация, писменост, култура от 4000 години, бе !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 48
Р?мператоръ
преди 1 година
Никога Китай не е имал друга позиция в тоя конфликт !!! Самата Русия от Ден 1 иска дипломатическо разрешаване. Очевидно вие, тоест спонсорите ви са вече тотално отчаяни и сега вие се чудите вече какви небивалици да ръсите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
хаха ... чайниците в поднебесната таман са извадили държавата от средновековието , и са зануленият нечестив детеубиец иска да ги повлече пак там ... ходили са да му обяснят , че това си е негов проблем , а не техен ... и единственото , което ще му дадат е сламка (силата на сибир) , за да може да диша под повърхността ... добри са !! мнооого требва да се внимава с тези ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още