IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайната цел на Путин е да откъсне окончателно Русия от Запада

В моделираните по негово усмотрение държава и общество няма да има място за западните тенденции в икономиката от 90-те години

10:54 | 23.02.23 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Владимир Путин не само удвои усилията в своята агресивна война срещу Украйна, но начерта курс за вътрешната политика, икономиката и културата, който потвърждава целта му за постигане на решителен разрив между Русия и Запада, пише европейският редактор на Financial Times Тони Барбър.

Речта на Путин за състоянието на нацията във вторник не предложи никаква надежда, че той ще деескалира войната, която на 24 февруари навлиза във втората си година, или ще изостави амбицията си да раздели украинската държава.

Но речта му също така подчерта начина, по който неговата война е тясно свързана с паралелни усилия за потушаване на вътрешното несъгласие и изолиране на Русия от това, което той осъжда като враждебно или упадъчно западно влияние.

С други думи, целите на Путин са не само трайно териториално завладяване в Украйна, но и поставяне на руското общество на постоянна, незападна основа, обръщайки тенденция, която продължаваше на пресекулки след смъртта на Сталин през 1953 г.

Първата цел на Путин е достатъчна причина за украинския народ да продължи войната си за самоотбрана. Но втората му цел подчертава колко широка е пропастта между неговата визия за Русия и украинското общество, което се идентифицира все по-тясно със Запада след анексирането на Крим от Кремъл и подстрекаването на отцепничеството в Югоизточна Украйна през 2014 г.

Путин говори само часове преди обръщението на президента на САЩ Джо Байдън от Варшава, което представи подкрепата на Запада за Украйна като колективно усилие за защита на демокрацията, националната независимост и териториалната цялост на тази страна.

Потвърждение, че влошаването на американо-руските отношения се простира отвъд войната в Украйна, бе дадено от изявлението на Путин, че Москва ще прекрати участието си в договора „Нов старт“ за междуконтиненталните ядрени оръжия, последното оцеляло голямо споразумение за контрол на ядрените оръжия между двете държави.

Но широкият смисъл на речта на Путин се съдържаше в неговите твърдения, че Русия е подложена на военно, политическо, икономическо и културно посегателство от Запада и че прозападното ръководство на Украйна е пионка в тази стратегия.

В очевидно позоваване на аргументите на някои коментатори - главно в САЩ и части от Централна и Източна Европа - че руската държава може да се разпадне под натиска на войната в Украйна, Путин нападна Запада, че „залага на национални предатели”, за да „разбие Русия отвътре”.

Той заяви, че руската икономика става все по-самостоятелна благодарение на западните санкции и затвърди ангажимента си да насажда в образователната система на страната си незападни, патриотични ценности.

Показателно е, че в различни моменти от речта си Путин осъди руските олигарси за стремежа им да поддържат привилегирован живот на запад и възхвали отличителната историческа традиция на руската идентичност, вкоренена в православната християнска религия.

На практика Путин предупреждаваше бизнес елита, че в преконфигурираните по негово усмотрение държава и общество няма да има място за западните тенденции, които започнаха да оформят голяма част от икономиката на Русия по време на управлението през 90-те години на Борис Елцин, първият посткомунистически президент на страната.

Путин дори цитира с одобрение Пьотър Столипин, главен министър на Николай II след революцията от 1905 г.: „В каузата за защита на Русия ние всички трябва да обединим и координираме нашите усилия, права и отговорности, за да подкрепим историческото висше право на Русия да бъде силна".

По този начин президентът се опита да обгърне управлението си в легитимността на това, което той вижда като предкомунистическата традиция на мощна, централизирана държава, която организира руското общество зад обща цел.

За Путин един от елементите на тази обща цел е безмилостната и все още незавършена военна кампания в Украйна. Няма вероятност за край на войната в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

36
rate up comment 2 rate down comment 4
wart
преди 1 година
Крайната цел на Путин е да откъсне окончателно Русия от Запада ''''' продаваха около 500 милиарда 1000м3 Природен газ , когато хиляди Западни фирми и то най-големите работиха в Русия и бяха вложили милиарди и Путин ще бъде толкова глупав за да разруши всичко това.? Това е работата на Световното зло , тая Англосаксонска престъпн *** която цели да изолира напълно Русия от Европа ( със своите назначени лицемерни предатели) да унищожи Европейската промишленост да я превърне в колония без пром
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 3
andy
преди 1 година
Като ми е скучно, влизам тук да прочета поредната смешка! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС дреме и на цивилизацията за калната и изостанала русия, която много добре си описал... като умрете от глад пак ще дойдете на колене да просите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 14
npo3anageH
преди 1 година
Къде обикновеният човек и работник (като мен) живее по-добре? В русия ли? В китай ли? В северна корея ли? В иран ли? А може би едно време в ссср и нрБ? Или в Германия, Франция, Испания, Италия, Швеция, Норвегия, Дания, Белгия, Нидерландия, Португалия, Финландия, Чехия, Австрия, Великобритания, Швейцария, Канада, Австралия или САЩ? Ако ви подарят самолетен билет до избрана от вас дестинация и работна виза, за къде ще отлетите утре? Не им вярвайте на разни платени с рубли тpолове и промити мозъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 14 rate down comment 7
Р?мператоръ
преди 1 година
Ами нормално !!! КОЙ би имал да си има вземане-даване и какви да е нормални отношения с някакви наглеци, които не стига, че лъжат и нарушават подписани договори и споразумения, ами и се ХВАЛЯТ С ТОВА? С такива, които погазват собствените си яростно рекламирани принципи, които уж се борят с нацизма, расизма, дискриминацията а подкрепят нацистка хунта и език на омразата, които говорят за демокрация, а отнемат свободата на словото? Ако западът си върне към цивилизоваността, Русия може да им прости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: pinoccio Ако иска, ама не иска да умре за Ким, я да махнат оградата с южна корея и да видим колко ще останат и колко ще искат, полезен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: npo3anageH земи тая тиквана лакърдия и тъъъпотия :D:D:D ... ама отговор на неудобен въпрос, не чакай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 13 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: npo3anageH: Аз съвсем точно ти отговорих, но ти като обикновен човек и работник, си фиксиран само в червото си. И в Рим се е живеело по-добре, отколкото на други места по останалия свят, но заради прекомерно (и незаслужено) добър живот,Рим е загнил, загубил жизнеустойчивост и изчезнал. Ако варварите не бяха се съпротивлявали и съхранили идентичността си, нямаше да има Запад в лицето на изброените от теб държави. Мисля да нямаш повече въпроси, защото не открих нито една рубла в джобовете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 13 rate down comment 5
pinoccio
преди 1 година
Човек не може да напише едно изречение като хората от евроатлантическа цензура. Такава идиотщина не е имало и по времето на монголите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 5
pinoccio
преди 1 година
Откога "гащщи" стана *** дума? Да не би да се обувате направо с цветовете на дъгата? За това става въпрос .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още