IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайната цел на Путин е да откъсне окончателно Русия от Запада

В моделираните по негово усмотрение държава и общество няма да има място за западните тенденции в икономиката от 90-те години

10:54 | 23.02.23 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Владимир Путин не само удвои усилията в своята агресивна война срещу Украйна, но начерта курс за вътрешната политика, икономиката и културата, който потвърждава целта му за постигане на решителен разрив между Русия и Запада, пише европейският редактор на Financial Times Тони Барбър.

Речта на Путин за състоянието на нацията във вторник не предложи никаква надежда, че той ще деескалира войната, която на 24 февруари навлиза във втората си година, или ще изостави амбицията си да раздели украинската държава.

Но речта му също така подчерта начина, по който неговата война е тясно свързана с паралелни усилия за потушаване на вътрешното несъгласие и изолиране на Русия от това, което той осъжда като враждебно или упадъчно западно влияние.

С други думи, целите на Путин са не само трайно териториално завладяване в Украйна, но и поставяне на руското общество на постоянна, незападна основа, обръщайки тенденция, която продължаваше на пресекулки след смъртта на Сталин през 1953 г.

Първата цел на Путин е достатъчна причина за украинския народ да продължи войната си за самоотбрана. Но втората му цел подчертава колко широка е пропастта между неговата визия за Русия и украинското общество, което се идентифицира все по-тясно със Запада след анексирането на Крим от Кремъл и подстрекаването на отцепничеството в Югоизточна Украйна през 2014 г.

Путин говори само часове преди обръщението на президента на САЩ Джо Байдън от Варшава, което представи подкрепата на Запада за Украйна като колективно усилие за защита на демокрацията, националната независимост и териториалната цялост на тази страна.

Потвърждение, че влошаването на американо-руските отношения се простира отвъд войната в Украйна, бе дадено от изявлението на Путин, че Москва ще прекрати участието си в договора „Нов старт“ за междуконтиненталните ядрени оръжия, последното оцеляло голямо споразумение за контрол на ядрените оръжия между двете държави.

Но широкият смисъл на речта на Путин се съдържаше в неговите твърдения, че Русия е подложена на военно, политическо, икономическо и културно посегателство от Запада и че прозападното ръководство на Украйна е пионка в тази стратегия.

В очевидно позоваване на аргументите на някои коментатори - главно в САЩ и части от Централна и Източна Европа - че руската държава може да се разпадне под натиска на войната в Украйна, Путин нападна Запада, че „залага на национални предатели”, за да „разбие Русия отвътре”.

Той заяви, че руската икономика става все по-самостоятелна благодарение на западните санкции и затвърди ангажимента си да насажда в образователната система на страната си незападни, патриотични ценности.

Показателно е, че в различни моменти от речта си Путин осъди руските олигарси за стремежа им да поддържат привилегирован живот на запад и възхвали отличителната историческа традиция на руската идентичност, вкоренена в православната християнска религия.

На практика Путин предупреждаваше бизнес елита, че в преконфигурираните по негово усмотрение държава и общество няма да има място за западните тенденции, които започнаха да оформят голяма част от икономиката на Русия по време на управлението през 90-те години на Борис Елцин, първият посткомунистически президент на страната.

Путин дори цитира с одобрение Пьотър Столипин, главен министър на Николай II след революцията от 1905 г.: „В каузата за защита на Русия ние всички трябва да обединим и координираме нашите усилия, права и отговорности, за да подкрепим историческото висше право на Русия да бъде силна".

По този начин президентът се опита да обгърне управлението си в легитимността на това, което той вижда като предкомунистическата традиция на мощна, централизирана държава, която организира руското общество зад обща цел.

За Путин един от елементите на тази обща цел е безмилостната и все още незавършена военна кампания в Украйна. Няма вероятност за край на войната в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

26
rate up comment 12 rate down comment 5
pinoccio
преди 1 година
До: npo3anageH Ако севернокореецът иска да умре за другаря Ким, защо ти трябва да му насаждаш евроатлантически ценности и да го принуждаваш да събуе широките *** на другаря Ким и да ги даде на Евгени Минчев да се фръцка с тях по пешеходната на Витошка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 16
npo3anageH
преди 1 година
До: Tikva007_аз питам ДНЕС не за Римската империя, не за Златния век на Симеон Велики и не за 1963. Днес и последните години къде се живее по-хубаво за обикновения работещ човек? Не питам руските олигарси къде си харчат парите, не питам севернокорейските лидери в какъв лукс тънат на фона на умрелите от глад работници, не питам китайците след толкова години комунизъм кога им тръгна икономиката ногоре нали? Че имам повече неудобни въпроси отколкото ти рубли в джоба =)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... хаха ... смешен антиЕСовец и по съвместителство българомразец ... :))) ... не ти е сила информацията , в локумите си добър ... в ЕС населението е 513млн от тях 6,5% работят във фабрики (около 32млн) , в Поднебесната кинкалерия населението 1412млн от тех 7% работят във фабририки (около 100млн) ... не е истина колко сте зле политкомисарчетата , дори бегла представа си нямате от това как и къде е разпределена трудовата сила на една нормална държава ... в УСАто е 8,5% като другите !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 18
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахахахаха, ти какви глупости пак си написал... може да си тъъъп, но поне си креативен! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 19 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: npo3anageH: Разликата в съдържанието на това, което е бил *Западът* по времето на Кенеди и днес е приблизително такава, каквато е била за Римската империя между императорите Август и Комод. И още нещо - ако по времето на Кенеди работниците и нормалните хора са били 70-80% от населението, в днешния Запад вече почти няма работници, та ако си се запътил, имай го предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 20
npo3anageH
преди 1 година
И да припомня безсмъртната реч на Кенеди в Западен Берлин 26.06.1963г."Freedom has many difficulties and democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in, to prevent them from leaving us!"В превод:"Свободата има много перипетии и демокрацията не е съвършена, но на нас никога не ни е трябвало да построим стена, за да задържаме народа си вътре и да не напуска границите ни!"Замислете се! Колко вярно, точно и силно го е казал Кенеди! Кой бяга от хубаво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 22
khao
преди 1 година
До: 0pk я, как добре си отговори на въпроса! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 23 rate down comment 12
0pk
преди 1 година
До: npo3anageH, всички останали ще са ненормални, нале? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 30
npo3anageH
преди 1 година
Къде нормалния човек и работник (като мен) живее по-добре? В русия ли? В китай ли? В северна корея ли? В иран ли? А може би едно време в ссср и нрБ? Или в Германия, Франция, Испания, Италия, Швеция, Норвегия, Дания, Белгия, Нидерландия, Португалия, Финландия, Чехия, Австрия, Великобритания, Швейцария, Канада, Австралия или САЩ? Ако ви подарят самолетен билет до избрана от вас дестинация и работна виза, за къдеде ще отлетите утре? Не им вярвайте на разни платени с рубли *** и промити мозъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 20 rate down comment 13
doba
преди 1 година
https://***.ciela.com/sledvaschite-100-godini-geopoliticheska-prognoza-za-hhi-vek.html Та там: 'САЩ окончателно ще се утвърдят като едноличен лидер за сметка на Европа' засега върви по план - докараха два братски народа да се трепят един друг на кръв. ЕС остана без основен доставчик на горива/суровини, Россия пък без технологии... Е, хАмерика(но и Китай) са на печалба... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още