IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не Западът е виновен за войната в Украйна

Защо теорията на популярен американски професор, че великите сили винаги се държат по един и същ начин, е погрешна

14:02 | 22.02.23 г. 19
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската инвазия в Украйна превърна професор Джон Миършаймър в неочаквана знаменитост. Неговата лекция от 2015 г. (година след анексията на Крим – бел. прев.) „Защо за Украйна е виновен Западът“ вече натрупа 28 милиона гледания в YouTube, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

В тази лекция и в по-късни статии и беседи професорът от Чикагския университет твърди, че Западът е провокирал война в Украйна като е следвал политики, които Русия е възприемала като екзистенциална заплаха. По-конкретно, Миършаймър многократно е твърдял, че е глупост САЩ да обещават да вкарат Украйна в НАТО. Той прогнозира, че Русия няма да толерира това и че „крайният резултат ще бъде опустошението на Украйна“.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година направи Миършаймър да изглежда като пророк. Но той е по-популярен в Москва и Пекин, отколкото в коридорите на властта във Вашингтон или Брюксел, където често е определян като апологет на Путин.

Либералните критици на Миършаймър го обвиняват, че се заиграва със световните силови лидери. Статиите му бяха споделени в Twitter от руското външно министерство. Той също така наскоро проведе среща с унгарския премиер Виктор Орбан - защитник на „нелибералната демокрация“, известна още като автокрация. Вместо да бъде смирен от тези критики, професорът изглежда се радва на лошата си слава. В уебсайта му има негов портрет, облечен като Макиавели (баща на политическия реализъм – бел. прев.)

Обвинението, че Миършаймър е просто проруски апологет, се подкопава от факта, че през 1993 г. той беше един от малкото учени, които посъветваха Украйна да не се отказва от ядрените си оръжия, твърдейки, че „те са единственото надеждно възпиращо средство срещу руска агресия”. Сега много украинци биха се съгласили с него.

По-разкриващото обвинение срещу Миършаймър е, че неговата теория за международните отношения е аморална, неисторична и детерминистична. Тези аргументи са изложени в скорошна книга на Джонатан Киршнер, наречена „Неписано бъдеще“, която критикува „офанзивния реализъм“, теория, разработена от Миършаймър, която твърди, че всички велики сили се стремят да доминират в своите региони, за да отблъснат заплахите за собствената си сигурност.

Киршнер твърди, че приемайки, че великите сили винаги се държат по един и същ начин, Миършаймър става неспособен да направи разлика между действията например на Ваймарска Германия (1919-1933 г.) и нацистка Германия. Характерът на една държава и този на нейните лидери имат значение. Германия, управлявана от Хитлер, или Русия, управлявана от Сталин, вероятно ще действат различно отколкото, ако са ръководени от Ангела Меркел и Михаил Горбачов съответно.

Към критиката на Киршнер Ракмън добавя, че теориите на Миършаймър, макар и представени като обективно описание на суровите глобални реалности, често изглежда обръщат реалността с главата надолу. Аргументът, че САЩ носят отговорност за войната в Украйна, пренебрегва принцип, основен както за морала, така и за закона - че отговорността за убийство или за смъртоносна инвазия се носи от този, който натиска спусъка или дава командата.

Превантивните войни понякога се смятат за приемливи, но само ако съперничеща нация е готова да нанесе удар. Украйна очевидно не беше в тази позиция миналата година. Като пренебрегва това, Миършаймър се превръща в неволен апологет на агресивната война на Путин.

Това не отрича, че неговите теории могат да бъдат мощен аналитичен инструмент, който дава представа не само за поведението на Русия, но и на Китай. Още през 2001 г. Миършаймър твърдеше, че усилията за интегриране на Китай в либералния световен ред са обречени на провал и че Пекин неизбежно ще се стреми да доминира в собствения си регион, правейки войната със САЩ вероятна.

Тези аргументи изглеждат далновидни и днес. Но по-дълбоко взиране в работата на Миършаймър открива, че тя понякога носи отличителните белези на учен, твърде влюбен в собствените си теоретични конструкции, за да приеме, че има някои факти, които не отговарят на теорията.

В прочутата си лекция от 2015 г. Миършаймър отхвърля идеята, че Русия някога ще се опита да „завладее Украйна“, твърдейки, че „Путин е твърде умен да го направи“. Неговото мнение беше, че руският лидер ще се придържа към целта да подрива Украйна като държава, за да попречи на обвързването й със Запада. Днес Миършаймър все още твърди, че Русия никога не е имала намерение да завладява Украйна - аргумент, който изглежда трудно да се съчетае с колоните от руски танкове, насочили се към Киев през февруари миналата година.

Професорът също така продължава да настоява, че Путин е бил искрен, когато е направил изявления преди войната, твърдейки, че приема украинската независимост. В по-скорошна лекция Миършаймър дори твърди, че „Путин никога не е лъгал други лидери“. Това е новина за чуждестранните ръководители, пред които Путин твърдеше, че Русия няма пръст в свалянето на полет MH17 над Украйна през 2014 г. или че Кремъл няма нищо общо с опита за убийство на руския опозиционен активист Алексей Навални през 2020 г.

Тези брутални действия, прикрити с лъжи, не са просто подробности. Те казват нещо важно за Русия на Путин, сочейки, че е невъзможно да се отдели вътрешният характер на една държава от нейното външно поведение. Вземете за пример Северна Корея.

Настояването на Миършаймър, че всички велики сили се държат еднакво, се опровергава дори от собствения му живот. В САЩ той е уважаван интелектуалец в публичното пространство. В авторитарни велики сили като Русия или Китай професори дисиденти като него обикновено остават без работа, отиват в изгнание - или по-лошо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

19
rate up comment 13 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Гледай си семейството и не се прави на много умен - светиш като лоеник от акъл. Чудя се кой те е взел за жена, но те и куччетата се чифтосват. Хайде, вечеряй и лягай, а вежливият лос ще дойде да ти изпее приспивна песничка, докато ти пълни шахтата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ето какво попита: *Как може една демокрация да е НЕлиберална ? Тогава няма да е демокрация, нали ?* - Съответно ти обясних, както Робинзон на Петкан, че не само, че може една демокрация да е НЕлиберална, но и НЕ може да е либерална. Ако е демокрация, тя може да е три вида - виж #7. Видът на политическото управление в условията на демокрация може да бъде либерално, социалдемократическо, християндемократическо, социалистическо и още какво ли не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 24
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 и в нарушение на действащата Търновска конституция.(2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа. и т.н.Това е действащ закон в Р.България, който НЕ Е отменен, изменен и правното му действие не е прекратено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 25
baybay11
преди 1 година
До: Tikva007 ''...партиите могат да бъдат доста различни според идеологията си и съответно, да предлагат и налагат различни ценности - ...и дори комунизъм...'' Tцъ- в България това е невъзможно- ето защо- ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 27
khao
преди 1 година
До: Tikva007 айде за домашно, тошо! :) Че аз имам семейство и ще вечеряме, няма да се занимавам по цял ден с неуки и безработни 60 годишни ергени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 27
khao
преди 1 година
До: Tikva007 до тук само на теб ти е трудно, знаем че си тъъъп и трудно разбирш за това гледам да пиша до три реда за теб!.. и да те питам за трети път, че вече два пъти само лакърдии и тъъпотии. Какво е нелиберална демокрация?Не те питам какво е либерална демокрация, кво е комунизъм, и тнт. не те питам какво значи на гръцки! Не те питам за конституция... зададох ти конкретен въпрос, че пак се набута между шамарите и при по интелигентите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Няма нищо по-абсурдно от примматт, който факултативно се рови в дебрите на политологията с единствения мотив - да използва безплатен ресурс, за да се обяви на света, че и той мърда по него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: khao: И понеже не съм сигурен, че можеш да прочетеш и осмислиш всичко от по-долу, или по-скоро не, ще обобщя по следния начин: либерализмът е политическа доктрина, идеология, а не сам по себе си демокрация. Може да съществува и се конкурира само в условия на демокрация, наравно с други политически идеологии. Или пак ти е сложно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 26
khao
преди 1 година
До: Tikva007 за кво да ти кажа тенкю? За алабализма който си написал(преписал от някъде) ли ? или случайно отговори какво е нелиберална демокрация ? ... след като написах коментара дочетох статията и видях какво са имали в предвид... автокрация, което е по абсурдно и от теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Хайде сега, кАжи баба тенкю!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още