IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО: Новата руска офанзива вече започна

Руските сили получават заповеди за настъпление по повечето оси, но не успяват да натрупат достатъчна бойна мощ

20:05 | 14.02.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/SERGEY SHESTAK
Снимка: EPA/SERGEY SHESTAK

Западни официални лица заявиха, че Русия затяга примката около оспорвания град Бахмут в Източна Украйна, докато НАТО предупреди, че е започнала нова голяма руска офанзива.

Министрите на отбраната на държавите членки на алианса се срещат във вторник, за да обсъдят предоставянето на допълнителна подкрепа за Украйна, включително увеличаване на производството на боеприпаси и друга военна помощ в страните от НАТО, тъй като руската инвазия наближава първата си годишнина. 

Във вторник Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че Русия е напреднала на север от Бахмут в рамките на усилията си да обкръжи града след месеци на жестоки сражения там, но заяви, че тактическото настъпление на юг вероятно е постигнало малък напредък.

През последните седмици Русия вкара хиляди нови войници в Украйна, въпреки че Киев твърди, че е отблъснал напредването по няколко направления. Но разликата в числеността на живата сила постепенно се променя в полза на Русия, откакто тя обяви мобилизация през септември, и това ѝ позволи да извоюва малки успехи и да постави Украйна в несигурно положение в Бахмут.

Великобритания заяви, че руските сили получават заповеди за настъпление по повечето оси, но не успяват да натрупат достатъчна бойна мощ, за да постигнат решителни резултати навсякъде по фронтовата линия. 

През последните седмици западни и украински официални лица предупреждават за голяма руска офанзива, която има за цел да пробие украинските линии на изток и юг и да съвпадне с първата годишнина от войната на 24 февруари.

„Мисля, че реалността е такава, че вече виждаме началото", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери в понеделник, като каза, че Русия е вкарала огромно количество жива сила в борбата. „Виждаме как те изпращат повече войски, повече оръжия, повече възможности, за да се опитат да окажат натиск върху украинците“.

Столтенберг заяви, че е необходимо да се предоставят на Украйна повече оръжия, които могат да ѝ помогнат да укрепи отбраната си и да организира собствени офанзиви, за да си върне загубените територии. „Колкото по-бързо можем да доставим оръжия, боеприпаси, резервни части, гориво на украинския фронт, толкова повече животи ще спасим", каза Столтенберг.

В понеделник украинските военни забраниха на хуманитарни работници и журналисти да влизат в Бахмут без предварително издадено специално разрешение, тъй като сраженията в района се засилват и рисковете за цивилното население нарастват.

По-рано този месец Пийт Рийд, американец, който служи като доброволен медик в районите на фронтовата линия, беше убит, докато оказваше помощ в Бахмут. Семейството и приятелите на Рийд, 33-годишен бивш морски пехотинец, заявиха, че той е загинал в града, когато руски снаряд е ударил автомобила, в който е пътувал.

Още помощи за Киев 

Норвегия ще изпрати на Украйна осем танка германско производство Leopard 2, както и друга техника, за да ѝ помогне във войната с Русия, съобщи правителството на натовската членка, цитирано от Ройтерс. „Сега е по-важно от всякога да подкрепим битката на Украйна за свобода", заяви норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре. Норвегия съобщи, че ще изпрати и четири специализирани бронирани машини. Става дума по-специално за такива от категорията на инженерната техника и техниката за изграждане на понтонни мостове, но какви точно машини от този вид ще бъдат изпратени, ще избере самата Украйна, след като прецени от какво най-много се нуждае. Осло ще предвиди и средства за боеприпаси и резервни части за предоставената техника на Киев, посочи норвежкото министерство на отбраната.

Норвегия, която има обща граница с Русия в Арктика, разполага с общо 36 танка Leopard 2. Украинският министър на отбраната Олексей Резников показва нагледно от какво има нужда страната му. Снимка: ЕРА Украинският министър на отбраната Олексей Резников показва нагледно от какво има нужда страната му. Снимка: ЕРА

Германският министър на отбраната Борис Писториус пък обяви, че правителството е подписало договор с Rheinmetall за производство на боеприпаси за мобилните зенитни установки Gepard, след като Швейцария и Бразилия са отказали да разрешат износа на снаряди от своите запаси, позовавайки се на неутралността си в конфликта. Въпросните системи за противовъздушна отбрана са неоценими в борбата с постоянно прииждащите вълни от ирански дронове камикадзе, опитващи се да унищожат украинската енергийна инфраструктура. 

Едва преди дни Rheinmetall обеща, че може да увеличи производството на 120-милиметрови танкови снаряди до 240 000 годишно и на 155-милиметрови артилерийски снаряди до около 450 000 - 500 000 бройки. Това според изпълнителния директор на германския военен концерн Армин Папергер може да задоволи потребностите на всички оператори на оръжейни системи с тези калибри по света.

Производителят на оръжие планира да достави най-модерния си боен танк на Украйна. „Разговаряме с Киев за износ на Panther", казва изпълнителният директор Папергер пред Handelsblatt. Страната иска основния боен танк, а също така проявява интерес към новата бойна машина на пехотата Lynx.

Миналото лято Rheinmetall представи Panther на търговско изложение в Париж и го обяви за най-мощния основен боен танк в света. Украйна ще бъде първият клиент на танка.

Все още има само демонстрационен модел на Panther. Въпреки това Папергер изтъква перспективата за доставка „в рамките на 15 до 18 месеца". Танковете могат да бъдат произведени в Германия или Унгария.

За износ е необходимо одобрението на германското правителство, тъй като Panther е разработен в Германия. Папергер се обявява за съгласие: Европейците не можели да отделят повече основни бойни танкове от инвентара си, „защото сме разорени".

Москва: Не се месим в Молдова 

Междувременно във вторник руското правителство отхвърли твърденията, че се опитва да предизвика преврат в съседна Молдова, част от която е окупирана от Москва от началото на 90-те години.  

Решително отхвърляме инсинуациите за предполагаемото желание на Русия да подкопае ситуацията в Република Молдова. За разлика от западните държави и Украйна ние не се намесваме във вътрешните работи на Молдова и на други държави по света.
Мария Захарова
говорител на руското външно министерство

Твърденията, отправени от молдовски политици в понеделник, са неоснователни и са част от координираните усилия на Украйна и Запада да въвлекат малката и бедна държава в конфликт с Русия, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред репортери във вторник.

„Решително отхвърляме инсинуациите за предполагаемото желание на Русия да подкопае ситуацията в Република Молдова", заяви Захарова. „За разлика от западните държави и Украйна ние не се намесваме във вътрешните работи на Молдова и на други държави по света".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: 0pk басиии, ще гледам да ти пиша по къси коментари, определено след второто изречение имаш трудности с четенето и рабирането, та се налага после да лъжеш кво сме казали....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 11
0pk
преди 1 година
До: zelka007 Кои са тез украинци дето се обучават? Ония дето ги гонят по улиците за насилствена мобилизация? Голям си мечтател начи. Казвам ви, вместо да пишете глупости тука, отивайте вие тримцата да се обучавате и после на фронта. Белким полза да има от вас :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
"Виждаме как те изпращат повече войски, повече оръжия, повече възможности..." - какви ги приказва тоя Столтенберг, да не е купен вече от руснаците? При нас тука зелков и кухао убедително разясняват как руснаците нямат нищо освен чукове - генералите им измряха, ракетите свършиха, мобилизираните избягаха в чужбина. За никаква офанзива не може да става и дума! Столтенберг е лъжец и дезинформатор. Уволнете го. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Achtung... гаф , гаф , колко да е гаф ?! украински пилоти се обучават вече ... :))) ... с нови ПВО системи се обучават също , ще затворят скоро въздушното пространство над западна Украйна и ще излитат и ще се приземяват от там ... пък вие ще продължавате да се упражнявате ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... не тръгна добре театъра с никчето "некомпетенн" и са спорадично се напъваш с некви безсмислици ... :))) ... нефелен още от зачатието си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Achtung
преди 1 година
До: valentino29Доста голям гаф и това военния министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 10
valentino29
преди 1 година
Снимката с Резников: Резников иска СУ 30 и го е показал ,не знае че,НАТОто не могат да произвеждат СУ 30СМ.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83-30 същата схема най-отдолу на страницата.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 18
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът, Търчилъжи и Тарзан: Сладурчета! Така сте най-готини, като се подредите един след друг и се допълвате и надъхвате. Трите влъхви - Повелителите на Мечтаната реалност. Братлета, сестрички - зоопарк не ти трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 16
Импeраторът
преди 1 година
Тези представители на РФ са уникално нагли, братле. Нямали никаква намеса в малката и бедна Молдова и в същото време са разположили военни части в Приднестровието и си организираха и там преди 15 години референдум за присъединяване към РФ. Руската наглост и тъпота са безгранични, ей ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: khao... започнали са офанзивно да се претрепват с чукове нефелниците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още