IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев за „Магнитски“: Всяка помощ срещу корупцията е добре дошла

Конфликтът в Украйна няма военно решение, то може да бъде постигнато само с незабавно прекратяване на огъня и диалог, посочи президентът

16:00 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Радев за „Магнитски“: Всяка помощ срещу корупцията е добре дошла

Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е голяма и всяка помощ е добре дошла. Така президентът Румен Радев коментира публикувания обновен списък със санкционирани българи по закона „Магнитски“ от село Устина, област Пловдив, където бе по случай Деня на лозаря и св. Трифон, цитиран от БТА. „Съвременната корупция не признава граници, тя е международно явление“, посочи Румен Радев.

Той призова борбата с корупцията да не е само предизборно говорене и се надява следващият парламент да се ангажира с ефективна правосъдна реформа, така че да има превантивно действие и борба с корупцията, за да не попадат повече български граждани в списъка „Магнитски“. „САЩ гарантират и правят всичко възможно корупционни практики да не оказват влияние на тяхната финансова система“, отбеляза президентът и посочи, че това е силен политически сигнал към нас, че трябва да бъдат предприети ефективни мерки.

По отношение на конфликта в Украйна държавният глава заяви, че „хора, които не разбират абсолютно нищо от военно дело“, правят всичко възможно да вкарат страната ни в процесите на ескалация. „Виждате, че войната навлиза във фаза на пълно изтощение и тя въвлича всички ни. Аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия. Още в първите часове България заяви ясна позиция и категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава, но продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение, то може да бъде постигнато само с незабавно прекратяване на огъня и диалог“, каза още държавният глава.

Радев припомни, че служебното правителство е изпълнило решения на 48-ото Народно събрание за изпращане на военна помощ в Украйна. „Нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията на хората и нека не забравяме, че това е парламентът, който се саморазпусна от страх да формира правителство и да поеме отговорност“, каза още президентът.

„Що се касае до народните представители, които непрекъснато повтарят, че изпълняват волята на българския народ, нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията на българите“, посочи той. Според държавния глава 48-ото Народно събрание е саботирало правосъдната реформа и европейската ни интеграция, като не прие закони, които отваряха пътя на страната ни към Шенген и еврозоната.

По думите на Радев парламентът е взел съдбоносно решение без анализ и оценка на риска, не е приел и предложената от служебното правителство програма за реална модернизация на българската армия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още