IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се отразят ли новите санкции по „Магнитски“ на резултата от изборите?

Възможно ли е ново обединение на левите партии и ще има ли договорка между БСП и ГЕРБ след 2 април, коментираха Андрей Райчев, Иво Инджов и Стойчо Стойчев

13:38 | 13.02.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Законът "Магнитски" е неморален и не дава никакви доказателства, заяви в ефира на bTV социологът Андрей Райчев.

Според него САЩ губят от това. „В нито една друга европейска страна законът "Магнитски" не се прилага", посочи той и допълни, че не са дадени някакви доказателства на българското правосъдие, след като се знаят офшорните сметки.

„Интересен е разговорът за ползите. Това изплашва до смърт българските политици. Това не е за преди изборите, а за след изборите. Съветите, които се получават в едно посолство, няма да са неутрални. Америка губи от това“, смята социологът.

Според преподавателя по политически комуникации Иво Инджов дори и изложените твърдения за злоупотреби на включените в списъка „Магнитски“ да нямат доказателствена стойност, те са достатъчно сериозни да накарат прокуратурата да разследва.

„Ще има последици. Изплашени са. Бойко Борисов панически се дистанцира от Владислав Горанов. БСП по комсомолски бранят Овчаров и другите двама, свързани с енергетиката. Най-неадекватна е позицията на ДПС, които бранят Делян Пеевски“, добави Инджов.

Политологът заяви, че САЩ имат последователна линия по отношение на корупцията в България. Той напомни, че затова се задавали непрекъснато въпроси – защо не е разпитан бизнесменът Васил Божков, избягал в Дубай, докъде са стигнали проверките срещу Владислав Горанов. „Това е една последователна американска политика и политиците са изплашени", изтъкна Инджов и предупреди, че макар и да няма доказателствена стойност, списъкът "Магнитски" играе роля на механизъм за проверка и сътрудничество по отношение приемането на България в Шенген.

"Има голяма вероятност след разгръщането на скандала да не успеем отново да влезем в Шенген до края на годината, ако политиците и прокуратурата не си свършат работа“, коментира още Инджов.

Според политолога доц. Стойчо Стойчев не е ясно защо не се оповестят настоящи деятели на корупцията, а само предишните. „Владислав Горанов беше освободен като министър на финансите заради съмнения за връзки с Делян Пеевски. По тази линия Владислав Горанов беше санкциониран от Бойко Борисов преди три години. Ако е замесен в корупционни схеми, една партия може да го освободи и да се дистанцира. Който трябва да го разследва – да го разследва“, обясни той.

Анализаторите коментираха и юбилейния 50-и конгрес на БСП, по време на който бяха изключени 14 членове на социалистическата партия.

По думите на Андрей Райчев новото ляво обединение – коалиция "Левицата" е агония, но всичко това няма да е от значение за изборите на 2 април. „Левицата навлезе в нов дълбок кризисен етап – нищо хубаво", е мнението на политолога, който предупреди, че "от партия на труда БСП се е превърнала в „партия на маргиналните“.

Инджов също смята, че коалиция "Левицата" няма шанс на предсрочните парламентарни избори на 2 април, защото се изхабени като политически продукт и трудно могат да получат висока оценка на политическия пазар. Той е категоричен, че ситуацията в БСП върви към разпад.

Доц. Стойчев се съмнява, че пакетирането на БСП с ГЕРБ е възможно след изборите, защото в последните две години в ГЕРБ имат принципен аргумент срещу „Продължаваме промяната“, след като те легитимираха БСП обратно във властта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още