IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво мнение споделят българските политици за санкционния списък "Магнитски"?

В момента ядрената енергетика е едно от поредните полета на противопоставяне между Вашингтон и Москва, смята депутатът от БСП Таско Ерменков

11:30 | 12.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Бившият енергиен министър Румен Овчаров отрече в ефира на bTV да е получавал подкуп от 5 млн. евро в офшорни сметки и да е участвал многократно в корупционни договори.

„Потресен съм от начина, по който такъв сериозен орган като Министерството на финансите на САЩ си формира позициите. Срам ме е от позициите и реакциите на нашите институции. Ако случаят С Николай Малинов и Владислав Горанов са епизоди с продължение, случаят с мен, Иван Генов и Александър Николов е такъв, който е насочен към бъдещето. Нас ни предупреждават“, споделя Овчаров.

Investor.bg припомня, че в петък (10 февруари) Службата по контрол на чуждестранните активи към американското Министерство на финансите наложи санкции на високопоставени български чиновници - настоящи и бивши, сред които Румен Овчаров и Владислав Горанов. Причината е съпричастността им към корупцията в България. В списъка попадат и двама директори на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов и Александър Николов, както и депутатът от БСП Николай Малинов, както и четири компании, контролирани от Малинов, и дружество на Горанов.

В резултат на санкциите се блокира имущество и активи, както и дейността на дружества с над 50% участие на петимата в САЩ. На Овчаров, Николов и Горанов и членовете на техните семейства са наложени и визови ограничения за САЩ.

Според Овчаров Кирил Добрев, чрез своя бизнес партньор Еленко Божков, на практика управлява ядрената енергетика в България. Според бившия енергиен министър именно Добрев е „подхвърлил“ изказвания за офшорни сметки на Овчаров в ефира на bTV и това е било използвано за списъка по санкциите „Магнитски“.

„България се е превърнала в протекторат. Целта е една и тя е проста – Русия трябва да бъде изтикана от енергийните доставки не само за България, но за целия ЕС“, категоричен е Овчаров.

Според него страната ни върви към процес на закриване на ядрената енергетика.

„Нямам фирми, нямам пет милиона, ако ги имам, с тях ще отида да съдя институцията, която пише тези неща. Борислав Сарафов вчера излъга българските граждани. Делата срещу мен и всички присъди, които неговият Специализиран съд издаде, са отменени. Не съм осъден“, добавя Овчаров.

Междувременно в ефира на БНТ Теменужка Петкова, също бивш енергиен министър и депутат от ГЕРБ, коментира санкциите по „Магнитски“.

"Убедена съм, че Владислав Горанов е невинен и той ще докаже своята невинност в следващите месеци", заяви Петкова.

По думите ѝ когато има подобни твърдения трябва да бъдат подкрепени с много сериозни доказателства.

"Компетентните органи ще свършат своята работа", допълни Петкова.

Тя подчерта, че няма обяснения защо хора, свързани с АЕЦ "Козлодуй", са в списъка "Магнитски".

"Докато аз съм била министър на енергетиката, до мен не са достигали сигнали или данни за нарушения", отбеляза Петкова, като поясни, че диверсификацията на свежо ядрено гориво е факт.

Според нея трябва да бъде извършена съдебна реформа, но такава съобразена с Конституцията. „Това трябва да е първото нещо, което да бъде направено в следващото Народно събрание", добави Теменужка Петкова.

Отново пред bTV Николай Малинов, председател на национално движение „Русофили“, който също беше включен в списъка със санкции по „Магнитски“, заяви, че не е руски шпионин.

Той коментира и оправдаването на Върховния административен съд (ВАС) на съдията Андон Миталов, който беше обвинен от САЩ в корупция. Името на Миталов стана популярно покрай казуса с обвинения в шпионаж в полза на Русия Малинов, който през 2019 г. беше пуснат от Специализирания наказателен съд да пътува до Москва, а главният прокурор Сотир Цацаров поиска проверка на магистрата, тъй като според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешаване от наблюдаващия прокурор и едва ако той откаже, може да обжалва пред съда. В случая Миталов е позволил на Малинов да пътува само за конкретни дати  без да отменя изцяло забраната, както е искал обвиняемият.

„Българският съдия (Андон) Миталов беше оправдан от българската съдебна система. Съдебната система на САЩ не представи доказателства за взимане на подкуп?, категоричен е той.

Според Малинов по време на делото обвиняемият няма как да се свърже със съдията и да му предложи подкуп.

„Аз нямам как да съм участвал в корупционна схема, тъй като не съм участвал в разпределянето на обществените средства. Орденът ми от Путин не върви с пари. Миталов е оправдан. Достъп до публични средства нямам. Да докажат един факт по обвиненията“, изтъква още Малинов.

Според директора на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев тук вероятно остава въпрос за „първа част“ на втория списък „Магнитски“.

„Това е първа част от втория списък „Магнитски“, защото според мен в него има място за още няколко части. Това е прегледано отстрани, защото ние не знаем как американските институции са стигнали до тази фактология, нито знаем докъде е стигнала българската прокуратура, ако работи по темата“, изтъква Станкушев.

Той допълни, че не знае дали българските служби са обърнали към партньорските органи по първия списък „Магнитски“. Според Станкушев американските институции казват едно и също нещо: „Уважаеми наши партньори, вие имате хубава Конституция, имате разписани закони и действащи институции, които обаче не работят“.

„Този път ни намекват, че така повече няма да продължават нещата. От юни 2021 г. досега са минали определен брой месеци. Ето, другата седмица се гответе за още една новина, когато у нас дойде ръководителят на службата за координиране на санкциите към Държавния департамент Джим О‘Брайън“, посочва Станкушев.

По думите му обявяването на новия списък е „един опозоряващ България факт и не зная защо е тази дива радост у някои българи“.

„Хората, които разчитат на нас, че сме им някакъв съюзник, се опитват да ни намекнат, че трябва да си гледаме работата. Това бих казал, че е тъжна новина. Затова е време прокуратурата и останалите служби, както и политическите партии, да се размърдат“, категоричен е Станкушев.

Своето мнение по темата изрази и Иван Генов, бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, който също присъства в списъка „Магнитски“. Според Вашингтон той и Румен Овчаров, както и Александър Николов, бивш директор на ядрената ни централа, са координирали помежду си вземането на комисионни чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „Козлодуй“ към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат 5 млн. лв. в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на атомната електроцентрала.

„Единственото нещо, което звучи конкретно, е, че съм искал подкуп от бизнесмен за 3 млн. лв., за да спечели тръжна процедура. Такова нещо имаше през 2016 г., когато ми се обади следовател. Той каза, че иска да обсъдим сигнал. Отидох същия ден. Показа ми печатен лист без има – анонимен. В него се казваше как, докато сме в сауната с бизнесмен, съм му казал, че може да спечели търга, в който участва, но това ще му струва 3 млн. лв. Казах му (на следователя), че познавам този господин, че често ходим на сауна, но такъв разговор не съм водил“, обясни пред bTV Генов.

Според него това, с което разполагат американците, е този анонимен донос. Дадени са показанията, които показват, че той е фалшив.

Своята изненада от санкциите изрази пред bTV и Александър Николов.

„Изненадан съм, че съм сред санкционираните, даже шокиран. Не мога да ви кажа по какъв начин съм попаднал в този списък“, заяви Николов, бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на „АЕЦ Козлодуй“.

Той беше обвинен от Вашингтон в корупция относно договори в енергетиката.

„В качеството ми на зам.-изпълнителен директор в периода 2019-2022 г. ресорът продажба на електроенергия въобще не е бил на мое подчинение. На мен не ми е известно Румен Овчаров да е имал някакъв интерес към фирми, които се занимават с продажба на електроенергия““, обясни Николов.

Той допълни, че електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“ се предоставя на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Пред БНТ депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че хората от неговата партия, които присъстват в списъка „Магнитски“, са тясно свързани с атомната ни електроцентрала.

„Това е доста удобно, когато се решава съдбата на централата. В момента ядрената енергетика е едно от поредните полета на противопоставяне на изток-запад, Русия-САЩ. В този момент се удрят трима знакови лица от АЕЦ "Козлодуй", които винаги са защитавали тезата, че безопасността на работата на ядрената централа и нейната устойчивост са на първо място", заяви Ерменков.

Според него в момента се прави опит за подмяна на гориво на АЕЦ "Козлодуй" под формата на „уж диверсификация“. По думите му проблемът е безопасността на горивото.

"Това е геополитически проблем. Енергийната безопасност на България не е гарантирана, ако смени ядреното гориво, тъй като страната ни не разполага с лицензирано ядрено гориво, което да кажем, че е безопасно", добави Таско Ерменков и подчерта, че България не трябва да налага ядрени санкции на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още