IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Стоянов: Украйна иска боеприпаси, бронетанкова техника и ракетни комплекси

Допълнителното споразумение за военна подкрепа за Украйна е сключено заради опасения, че страната ни безконтролно ще изнася въоръжение

18:26 | 04.01.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Украйна е поискала боеприпаси, бронетанкова техника и ракетни комплекси. Това стана ясно от изказване на служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който беше изслушан днес в ресорната парламентарна комисия, предава БТА.

„Има искане от украинска страна не само за различни боеприпаси, но и искане за бронетанкова техника, за зенитно-ракетни комплекси. Няма нищо договорено конкретно“, заяви министърът на отбраната.

Изказването му е в отговор на въпрос дали е поискана допълнителна военна помощ от украинска страна при посещението му в Украйна през декември.

Посещението в Украйна беше свързано с изпълнението на т. 3 от решението на Народното събрание от 3 ноември, с което се казва на Министерски съвет в едномесечен срок да организира провеждането на преговори с представители на различни страни за евентуални заместващи платформи. 

По думите на Стоянов точно това е била и целта на посещението – да се види искането на украинската страна, за да може при евентуална договореност със страна съюзник, да се прецени какво можем ние да предоставим и получим. 

„Това въоръжение, което ще бъде предоставено на Украйна, стойността му ще бъде възстановена не от бюджета на Министерство на отбраната, а от централния бюджет“, обясни военният министър. По думите му това е така, тъй като все още не са приети предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които касаят създаването на фонд за отбрана. 

Военният министър разясни и защо има допълнително споразумение към решението за военна помощ за Украйна.

Припомняме, че с решение от днес Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри изменение на споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерство на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

С промяната се регламентира, че всяка една последваща помощ за украинската страна ще се извършва с допълнителни споразумения към Споразумението от 5 декември 2022 г., които ще подлежат на ратификация от Народното събрание на България

„Допълнителното споразумение към решението за военна подкрепа за Украйна е сключено заради опасенията, че страната ни безконтролно ще изнася въоръжение", посочи Димитър Стоянов, цитиран от БНТ.

На въпрос какво е наложило изменение на вече гласувания документ по време на последното заседание на кабинета миналата година, Стоянов отговори:

"Това, което наложи коригиране на споразумението, са опасенията на част от политическите сили в НС относно това, че служебното правителство безконтролно ще изнася въоръжение за Украйна. Ние не искаме да останем с визията за правителството, раздало българското оръжие. Така че причината е да избегнем тези опасения, че служебното правителство ще раздава военната техника, с която разполага".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 7
aldy
преди 1 година
Украйна иска боеприпаси, бронетанкова техника и ракетни комплекси === Аби Zeлката иска и човеци, щото бндеролозите много намаляха. Вече минаха 6 мобилизации. Поне половината заминаха в хладилните камиони за резервни части.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още