IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът не наложи вето на споразумението за военна помощ за Украйна

Обнародването на Закона в Държавен вестник дава възможност на София да започне с доставките на оръжие за Киев 

10:05 | 23.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/STEPHANIE LECOCQ
Снимка: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Българският президент Румен Радев не наложи вето на гласуваното на 16 декември в Народното събрание споразумение за предоставяне на военна помощ за Украйна, след като въпросният Закон бе обнародван днес в бр. 102 на Държавен вестник

По този начин държавният глава Румен Радев не се съобрази с призива на БСП да наложи вето на закона. Според левицата одобрените от депутатите текстове противоречат на Конституцията, тъй като служебният министър на отбраната е подписал споразумение, в което пише, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента.

По-рано през месеца лидерът на БСП Корнелия Нинова призова от парламентарната трибуна Радев да наложи вето на приетия законопроект, цитирайки неговата противоконституционност и позовавайки се на публични изяви на президента, в които той предупреждава, че изпращането на оръжия на Украйна ще вкара България във война. В писмо до президента левицата предоставя дори мотиви за подобно вето - конституционно-юридически и морално-политически причини.

Преди дни пък БСП обяви, че ще търси начин да сезира Конституционния съд за предоставянето на оръжие на Украйна, ако президентът не наложи вето върху ратифицираното от Народното събрание споразумение. 

Неналагането на вето от страна на Радев може би не е изненадващо, след като на 19 декември военният министър Димитър Стоянов, считан за „дясна ръка“ на президента, изненадващо посети украинския си колега Олексий Резников в Киев. 

Обнародването на текста в Държавен вестник означава на практика, че страната ни може да започне да предоставя военната помощ. Видът и количествата на бойното оборудване и боеприпасите, които България смята да предостави на Украйна, и до момента продължават да са засекретени, но военният министър Стоянов коментира през последните дни, че военната помощ „попада в топ 3" на актуалните нужди на украинските въоръжени сили.

Износът на българско оръжие за властите в Киев през трети страни е публична тайна още от първите седмици на руската инвазия, а и впоследствие стана ясно, че той се е случвал и в месеците преди нея, когато перспективата за инвазия вече бе изглеждала напълно реална. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Найс :) Продажниците от *** газ икаят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още