IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландски изтребители са прихванали три руски самолета в близост до Полша

Нидерландските F-35 са на мисия в Полша в рамките на програмата на НАТО Air Policing

18:02 | 14.02.23 г. 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Два нидерландски изтребителя F-35 са прихванали формация от три руски самолета, прелитаща в близост до въздушното пространство на Полша, съобщава Ройтерс, като се позовава на информация на Министерството на отбраната на Нидерландия. Руското Министерство на отбраната не коментира съобщението при запитване от агенцията.

Според публикацията инцидентът е станал на 13 февруари. Трите самолета - един Ил -20 и два Су - 28, са летяли във формация от анклава Калининград. Те са прихванати, преди да навлязат във въздушното пространство на Полша и съпроводени до напускане на зоната за отговорност на Нидерландия. През февруари и март осем изтребителя F-35 на Нидерландия са позиционирани в рамките на програмата на НАТО Air Policing.

По данни на Politico двата самолета са били вдигати под тревога от базата в Малборк в Северна Полша. Трите руски самолета са летели в международното въздушно пространство над Балтийско море и не са преминали границата с Полша.

Този инцидент става броени дни, след като две руски ракети прелетяха в близост (около 20 мили) до въздушното пространство на друга държава от НАТО - Румъния. В този ден Русия извърши най-масовия ракетен обстрел над Украйна от началото на годината. От 71-те крилати ракети украинската противовъздушна отбрана успя да неутрализира 61. Неутрализирани бяха и изпратени дронове, но не и ракетите С -300, които традиционно се използват за противовъздушна отбрана и на този етап не могат да бъдат сваляни от украинските военни.

Днес (14 февруари) министрите на отбраната от НАТО се събират в Брюксел, за да обсъдят новата военна помощ за Украйна. В последните седмици Киев настоява за доставката на самолети за по-добрата защита на въздушното си пространство и за далекобойни ракети, за да може да извърши офанзива към окупираните от Русия територии.

"Не виждаме сигнали, че президенът (Владимир - б.р.) Путин се подготвя за мир. Виждаме точно обратното - той се подготвя за още война, за нови офанзиви и нови атаки", коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата.

Той призова за по-голяма подкрепа за Киев - доставка на повече муниции и въоръжение, както и за активиране на производството на оръжие в Алианса, за да бъдат осигурени нужните количества за Украйна и да бъдат възстановени резервите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
valentino29
преди 1 година
Да живее България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: zelka007 национална черта му е.... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... битов алкохолизъм , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
Честит Трифон Зарезан на всички българи и особено на любителите на истинското българско вино и ракия,НА ЗДРАВЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 1 година
оркиите продължават с провокациите... накрая лъжите им ще вземат да се сбъднат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още