IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е изправена пред болезнен избор, докато Русия затяга хватката над Бахмут

Властите в Москва са се съсредоточили върху превземането на източния град, за да съживят близо едногодишната си инвазия

11:08 | 14.02.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images News
Снимка: Getty Images News

Украинските войници изкопават окопи и ги укрепват с трупи по покритите със сняг хълмове като част от прясно укрепената отбранителна линия западно от най-смъртоносната бойна зона в страната.

На около 8 километра оттук руските сили продължават да настъпват към източноукраинския град Бахмут в продължила няколко месеца битка, която погуби стотици войници.

Със задържането на града Украйна се стреми да затрудни руските сили, които настъпват в скъпоструващи атаки къща по къща, и да спечели време, докато пристигнат още и по-добри западни оръжия.

Дилемата за Украйна е колко дълго да се задържи в Бахмут, преди да се изтегли, за да запази живота на войниците си. Въпреки че украинските командири твърдят, че Бахмут е от малко стратегическо значение, падането му би дало нов тласък на почти едногодишната руска инвазия след поредица от обрати.

Скъпоструващата битка на изтощение може да подскаже облика на предстоящата война. Русия пазчита на предимството на човешката сила, за да завземе територия в източната част на Украйна на висока цена.

Но битката за Бахмут струва скъпо и за Украйна. И ако войниците там бъдат отрязани и понесат тежки загуби, това може да подкопае вътрешното и международното доверие в администрацията на президента Володимир Зеленски.

Павло Кириленко, ръководител на регионалната военна администрация на Донецка област, където се намира Бахмут, заяви, че Киев търси баланс между твърдата позиция и това да не жертва напразно войници. „Няма да покрием земята с купчини от телата на нашите войници", каза в интервю за The Wall Street Journal Кириленко, най-високопоставеният служител на Зеленски в региона.

Дилемата се появява в критичен от войната момент. В края на миналата година, след като Украйна си върна части от територията, Русия запълни линиите си с наборници и престъпници, а сега Москва започва да напредва бавно на Запад. 

Украйна предупреди, че Русия се готви за ново нападение, което да съвпадне с отбелязването на първата година от инвазията ѝ този месец. През последните седмици Русия удвои усилията си да пробие украинската отбрана на изток - не само в Бахмут, но и по на север около Лиман и на юг във Вухледар.

Съветник на украинския президент заяви миналата седмица, че руската офанзива вече е в ход. „Това е всичко", заяви Михайло Подоляк пред украински телевизионен канал. „Тя вече е започнала". Войниците по южния участък на фронтовата линия в Донецка област заявиха, че руските сили сондират линиите им, но се съмняват в способността им да предприемат по-широкомащабно нападение.

Западът обеща да снабди Украйна с ново въоръжение, включително основни бойни танкове, но това оборудване е още далеч. Очаква се украинските войски, които се обучават в Германия, да завършат обучението си и да се върнат в Украйна с машините си в края на март.

Украйна и преди се е сблъсквала с подобна ситуация. В Северодонецк украинските сили се оттеглиха, за да избегнат обкръжение, през юни миналата година, като прекосиха реката с лодки, след като тежките улични боеве взеха много жертви. Настъплението на Русия скоро загуби инерция и украинските сили контраатакуваха.

В Бахмут Украйна отново е изправена пред деликатния баланс между удържането на позициите и запазването на живота на военните, за да се бият още един ден. Зеленски се закле да не предаде „крепостта Бахмут". Михайло Ковал, старши командир на участъка от фронта, който включва Бахмут, заяви в интервю, че украинските сили са готови да се бият улица по улица, ако се наложи.

Отбранителна линия край Бахмут. Снимка: ЕРА	Отбранителна линия край Бахмут. Снимка: ЕРА

След месеци на неуспешни челни атаки срещу Бахмут руските сили започнаха да се придвижват, за да го обкръжат миналия месец. Групата „Вагнер", паравоенна групировка, оглави настъплението към магистралата, която влиза в града от североизток. На юг се водят ожесточени боеве за село Иванивское, което се намира на другия основен път към Бахмут за украинските сили.

Тъй като и двата пътя са в обсега на руската артилерия, селото на хълма Часив Яр сега е последната останала врата към Бахмут. В покритите със сняг хълмове на запад са изкопани окопи, в които украинските сили установяват нови линии.

Последна актуализация: 11:08 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: aldy хахахаха, не е лошо да погледнаш картата преди да пишеш поредната доза глууупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 8
aldy
преди 1 година
А кой издържа населението в останалата част на Бандеростан? Не е РФ, във всеки случай. Те висят на врата на Щатовете и юропата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 10
aldy
преди 1 година
Бахмут от столетия е бил важно място, пресечна точка на много пътища. Затова овладяването му от РФ блокира снаббдяването на ВСУ и ги обрича на изтребване. Но за Ze важно е това, което му нареждат тези, които плащат за "музиката". Включитерно и за "вагнеровските музиканти". До последния украинец. Урките фактически изпълняват ролята на ЧВК на американците. Срещу скромно заплащане, а основното отмъкват местните гаулайтери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 22
khao
преди 1 година
иначе статията е поредния фейк от тия дни... ако загубили бахмут, видиш ли щяло доверието да изчезне! Бойчо, ае по сериозно с фейковете, тук не сме всички копейки! Някои можем да мислим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 18
khao
преди 1 година
До: 0pk не, не ... изобщо не го правят, полезниий хахахахахаха! то за това над милион мъже си биха шута в съседните държави ... също така, земята е плоска, а самолетите ни пръскат! Валю-тъпотоооо да не е постнап пак ония руски фейкове, че му се радваш така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 10
0pk
преди 1 година
До: sssaaa е да де, ама opките още не ги отвличат посред бял ден, за да ги правят войници, за разлика от подкрепяната от всички земни кълбета украинци. А пък цивилизования свят, вмесо да напълни танковете с полезни евроатлантици и да ги прати на помощ, само изявления прави, че и си позволява да намеква за подкопаване на доверието към Ze. Ерес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 година
Каквото и да говорят и двете страни замесесни директно в конфликта е ясно на всички, че има издевателства и много лъжи в двата лагера. Украйна незнам вече 10 ли колко мобилизации са направили и е нормално да има хора, които не искат да участват. Същото е и за Рашките. Нормано е да има хора, които не искат да участват в нечии имперски амбиции и да загубят близки. Пропагандата е и в давата лагера и всеки сочи с пръст на другия в престъпления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
До: valentino29, цивилизованата общност одобрява! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
https://***.youtube.com/shorts/fW2WIDDa54s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
valentino29
преди 1 година
https://***.youtube.com/shorts/-JbuPfPeJLs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още