IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е Русия да бъде изключена от глобалната финансова система

Това значително ще увеличи разходите за правене на бизнес с Русия и ефективно ще задуши способността на Москва да финансира инвазията в Украйна

13:30 | 12.02.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg L.P.
Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg L.P.

Страните от Работната група за финансови действия ще се срещнат на символична дата – една година от началото на войната в Украйна

След Студената война световните сили въведоха системи за глобално управление. Целта беше да се защитят либералните ценности, човешките права и световната икономика и да се потуши заплахата от ядрено унищожение, пише Financial Times.

Безспорният успех на този нов, основан на правила международен ред, беше неговият обхват, привличайки Русия и постсъветските държави, както и други процъфтяващи икономики като Китай и Индия.

Но такава система работи само когато нейните членове спазват правилата. Със своето насилствено и непровокирано нахлуване в Украйна, отровна подкрепа на корупцията и документирано финансиране на тероризма, Русия на Владимир Путин прекрачва границите и сякаш се присмива на базирания на правила международен ред, който ни даде уникален период на мир и икономическо развитие.

Русия беше важна опора в глобалната система, която сега се опитва по всякакъв начин да подкопае. Русия е член на Съвета за сигурност на ООН и други органи на организацията. Съветът за сигурност е създаден със специфичната цел за предотвратяване на войни. Как тогава Русия може да остане член, след като е започнала своята агресивна война срещу Украйна? 

Също така налице е и международен орган за гарантиране на глобалната финансова сигурност — Работната група за финансови действия (FATF). Създадена от Г-7, FATF определя стандарти и насърчава ефективното прилагане на правни, регулаторни и оперативни мерки за ограничаване на три основни риска: пране на пари, финансиране на тероризма и разпространението на оръжия за масово унищожение.

Днес FATF има 37 държави членки. Те включват Русия въпреки доказателствата, че страната не отговаря на стандартите на FATF и на трите фронта.

Този месец членовете на FATF ще се съберат в Париж, за да обсъдят допълнителни мерки срещу Русия на символична дата - точно една година от нахлуването в Украйна.

Безброй разследвания разкриха съучастието на Русия в прането на пари, което само се увеличи след въвеждането на широкообхватни санкции след пълномащабната инвазия. Установено е също, че Русия е съдействала или по друг начин е сътрудничила на различни терористични групи и държави в черния списък, включително групата Вагнер, талибаните, Хизбула, режима на Асад в Сирия, Северна Корея и Иран.

Тези примери обаче едва показват повърхността. Русия също е отговорна за спонсорираните от държавата на престъпни киберзаплахи за критична инфраструктура. Нейната война срещу Украйна изостря глобалната енергийна криза и драстично повишава цените на храните, причинявайки големи щети по целия свят, особено в развиващите се икономики.

Накратко, Русия не просто подкопава глобалната икономическа система. Държи целия свят за откуп. Следователно трябва да се направи повече.

Украйна призовава FATF да отстрани Русия и да я постави в черния списък. Това вероятно би било най-ефективният инструмент за ограничаване на достъпа на терористите до световната икономика, тъй като би принудило всички държави да прилагат засилена надлежна проверка на всякакви трансакции, включващи финансовата система на юрисдикция в черния списък.

Санкциите се въвеждат от конкретни юрисдикции и се следват от техните субекти. Това оставя голяма част от световната икономика, която не е въвела санкции, отворена за Русия.

Включването в черния списък от FATF би създало универсален контрол и изисква засилена надлежна проверка. Всяка трансакция с руската финансова система ще бъде прегледана и проверена.

Това значително ще увеличи разходите за правене на бизнес с Русия и ефективно ще задуши способността на Путин да финансира своята незаконна агресивна война. Също толкова важно, това би помогнало за създаването на по-силна и по-устойчива глобална финансова система в дългосрочен план.

Страните членки на ЕС, Г-7 и всички други нации, ангажирани с основан на правила международен ред, трябва спешно да признаят рисковете, които Русия представлява за целостта на световната финансова система. Те също трябва да действат, за да включат Русия в собствените си списъци с „високорискови юрисдикции“ и да издадат съответните пазарни насоки.

Твърде дълго беше позволено на Русия да подкопава системата отвътре. Международният ред може да оцелее само ако се спазват правилата. Разполагаме с мощни механизми за налагане на тези правила. Дойде време да ги използваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 13
danchomentata
преди 1 година
Financial engineering На 15 септември 1946 г. 26-ото Обикновено народно събрание обявява България за Народна република. https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/800/201609/1474040299-1.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 21
mr. Yoda
преди 1 година
Turn Russia off, you wretches! Come on! Go ahead!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 47 rate down comment 23
Импeраторът
преди 1 година
Нека ги изключат. Те са си самодостатъчни :-) въпросът е какво ще правим в руснаците, които избягаха от РФ в цивилизования свят и искат да живеят с нас - една част са свестни хора твърдо разграничаващи се от Пътник (да се чете Путин). Друга обаче, в низостта и липсата на интелект, не отстъпват на нашите копейници - те не са ни нужни, защото вече си имаме такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 41 rate down comment 25
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... ти що не си купиш нещо от останалата част от света ?! нещо нефелно ... или като се разболее детето ти да идеш до Африка или Южна Америка некой шаман да му бае и да го маже с боички ... :))) ... А патоците си ги гръмнаха крадците на съдомиялни , техна вътрешна работа . Още не беше ясно точно какви са пораженията и къде , а техен виден гъссспромовски кадър вече беше сметнал че ремонта ще отнеме около 6 месеца и би струвал не повече от 500млн ... :))) ... я виж корабче в окото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 42 rate down comment 26
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... ",кой е създал тези правила,къде изчезна международното право," ... в писането на "тези" правила е участвала и лелеяната ти кална 1/8 от земната суша ... и се е разписала под тях ... !! ... ама е доста очевадно , че не ги спазват , само спазват тавана на цената на барел петрол ... :))) ... и в Бахмут оня ден кви шамари са хапвали , а ?! тотал щета с танковите клинчета ала ВСВ ... нефелни крадци на съдомиялни и перални ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 43
Alex Silver
преди 1 година
Кой гръмна Северните патоци? Марсианците, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 56
Alex Silver
преди 1 година
Тия умни разсъждения са валидни само ако забравим, че светът не е 1 милиард, а "малко" повече. И все повече държави се стремят към отхвърляне на диктата на краварите и техните прислуги. Вижте какво става в Африка и се сещайте какво още ще последва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 55
Alex Silver
преди 1 година
Правилата ги създава международният терорист, който извършва диверсии на международна инфраструктура. Без властта на долара ТОЯ не преде. А доларът загуби 1/3 от влиянието си и още има да губи. А бандата около терориста естествено го поддържа напълно. Докато не им се стовари връз дебелите кратуни Божието наказание. Какво стана след първия Содом и Гомор? А какво ще стане след втория? Сещате ли се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 15
xapoznai
преди 1 година
Още май е рано... Първо да издухат резервите докато се правят, че няма война... Някъде към средата на годината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 18
valentino29
преди 1 година
" основан на правила международен ред"_Какви са правилата ,кой е създал тези правила,къде изчезна международното право,кога ще вкараме терористите в затвора !? : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още