IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестирай или умри: Как Русия оцелява в годината на санкции

Сега повечето компании в страната са заети да опазят бизнеса си, не да се развиват

16:07 | 08.02.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Русия преминава през годината на санкции заради войната в Украйна с вътрешни харчове, за да избегне най-тежката рецесия, която се очертава за икономиката на страната под 20-годишното управление на президента Владимир Путин, пише Bloomberg. Растящите приходи от търговията със суровини донесе достатъчно средства в бюджета, за да подхранят публичните инвестиции, които достигат нива, невиждани при предишни кризи.

Това се оказа ключово за подкрепата на военните действия на Москва в Украйна, допълва агенцията.

Малки и големи компании инвестират, за да заменят западното оборудване или софтуер, или за нови канали за доставки и достигане на алтернативни пазари. Това доведе до ръст на капиталовите разходи с 6%, вместо очаквания  от анализаторите спад от 20% през 2022 г. Бъдещето на инвестициите обаче е неясно на фона на свиващите се приходи в бюджета, сочат още анализаторите, въпреки очакванията на централната банка и икономическото министерство за стабилизиране или само за минимално забавяне.

Според прогнозите на Bloomberg Economics обаче капиталовите разходи ще бъдат намалени с около 5% през 2023 г., спрямо очаквания спад на руската икономика от 1,5 на сто. Критичен момент ще бъдат намаляването на корпоративните приходи и натискът на санкциите. Все пак свиването е по-малко от очакваното преди година, според икономиста Олга Беленкая от финансовата инвестиционна кампания Finam, базирана в Москва.

Според нея публичните разходи - направени от правителството и държавните компании, вероятно ще растат, но на частния бизнес ще намаляват.

Инвестициите бяха от съществено значение за бизнеса, който искаше да оцелее през миналата година. Данните на централната банка показват, че въпреки санкциите и структурната трансформация за икономиката повечето руски компании или са инвестирали повече, или са запазили нивото на инвестициите спрямо предходната година. Появиха се и частни компании, които да заместят вносните продукти, включително и козметични, които получиха държавна подкрепа и субсидии.

Това е помогнало на руската икономика да запише само 2% спад и избягване на икономически колапс, предричан от икономисти в началото на войната в Украйна.

Прогнозите на руския анализатор Александър Исаков обаче са, че това няма да се повтори през 2023 година, когато несигурността и рисковете за правене на бизнес в Русия ще свие инвестициите.

Прогнозите сочат, че икономическата изолация за Русия само ще расте през следващите месеци, но пък и страната ще може да предложи и собствени продукти, които да заместят вноса, въпреки че често те са с по-висока цена и по-ниско качество.

За бизнеса в страната сега основната задача е оцеляване, а не развитие. Проучване на руската централна банка например показва, че едва 25% от малкия и средния бизнес в страната планира увеличаване на капиталовите разходи през следващите месеци. За големите компании този процент е 30 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
xapoznai
преди 1 година
Баф мааму, руснаците богатеят ей! Не знам как това кореспондира с дефицита за януари и спадащите резерви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още