IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е най-големият инвеститор в Иран

Москва изпреварва Китай, съобщава високопоставен търговски представител от Техеран

13:51 | 30.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е изпреварила Китай като най-голям инвеститор в Иран. Това съобщава вестник Donya-e Eqtesad, позовавайки се на високопоставен търговски представител.

Али Фекри, ръководител на държавната Организация за инвестиции и икономическа и търговска помощ на Иран, е заявил в събота, че Москва е похарчила близо 2,7 млрд. долара за два петролни проекта в западната провинция Илам, откакто правителството на Ебрахим Раиси е дошло на власт през август 2021 г., съобщава Bloomberg.

Обединените арабски емирства (ОАЕ), Афганистан, Турция и Китай са следващите по размер инвеститори в страната. И макар Китай да има „повече капацитет“, страната е намалила разходите си през последната година, ограничавайки ги до логистични центрове или погранични обекти, свързани със своя собствен износ за Иран.

Иран и Русия значително засилиха дипломатическите си отношения, откакто започна руската инвазия в Украйна в края на февруари миналата година. Имаше и няколко посещения на високо равнище и поредица споразумения за разширяване на търговското и военно сътрудничество между двете страни.

Страната от Персийския залив бе санкционирана и критикувана от Европейския съюз и САЩ за снабдяването на Москва с дронове, използвани за войната в Украйна.

По думите на Фекри Русия инвестира в Иран или като изпраща физически пари, или като използва търговия с чуждестранна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още