IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира нови санкции върху технологичния сектор на Русия

Готвеният 10-и пакет включва широки нови забрани върху износа на редица продукти, технологии и компоненти, които са били идентифицирани в руски оръжия

12:00 | 13.02.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Европейският съюз ще предложи нов пакет санкции, за да ограничи допълнително способността на Москва да подкрепя военната си машина, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници, запознати с предложенията.

Мерките ще включват широки нови забрани върху износа на редица продукти, технологии и компоненти, които са били идентифицирани в руски оръжия, разположени в Украйна, казват източниците, които са говорили под условите на анонимност.

Европейската комисия планира да предложи и мерки върху износа, насочени към тежкотоварни превозни средства – включително камиони и машини, обикновено използвани в горския и селскостопанския сектор – както и възможни ограничения върху вноса на руски каучук и асфалт, посочват източниците.

Потенциалният пакет мерки тепърва трябва да бъде официално предложен и може да има промени по него. Европейските санкции трябва да бъдат подкрепени от всички страни членки, за да бъдат приети. Постоянните представители ще обсъдят мерките по-късно тази седмица, като целта е пакетът да бъде одобрен преди 24 февруари, когато се навършава една година от началото на руската инвазия в Украйна.

Пакетът от мерки – десетият на ЕС от началото на инвазията, може да въведе санкции и върху още десетки физически и юридически лица, казват източниците. ЕС може допълнително да санкционира руската наемническа група „Вагнер“. Франция иска групата да бъде санкционирана, посочват други двама източници. Оценява се, че „Вагнер“ контролира около 50 хил. войници в Украйна и имат присъствие в страни от Централна Африка и Сахел.

Новият пакет ще се опита да засили усилията да се блокират онези, които се опитват да заобиколят европейските санкции, забранявайки на компании да продават ключови износни стоки и технологии към трети страни, които след това да ги доставят на Русия. Той ще включва други мерки, целящи сектора с дронове на Москва и вноса на дронове от Иран.

Успоредно с това ЕС готви нови санкции срещу Беларус заради подкрепата му за Русия във войната в Украйна, приравнявайки ограниченията върху Минск с тези срещу Москва, съобщи по-рано Bloomberg.

ЕК може да предложи и санкции срещу още банки, но някои държави може да се противопоставят на това, казват източниците.

Малко вероятно е ЕС да се прицели в руската ядрена компания „Росатом“ като част от този пакет мерки, тъй като няколко страни членки са против това предложение, казва един източник. Украинският президент Володимир Зеленски призова европейските лидери миналата седмица да наложат санкции върху компанията, твърдейки, че тя е отговорна за завземането на Запорожката атомна централа, както и за взимането на служителите за заложници и депортирането на децата им в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
Това все едно да туриш санции срещу износа на вода от Саудитска арабия ... хахахаха! Баси шегите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
"Високотехнологичния сектор на русия" ??? Шега ли е това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още