IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Николов: Санкции срещу руската ядрена енергетика ще създадат проблем за АЕЦ „Козлодуй“

Тепърва започва лицензията на пети и шести блок, а за това се изисква одобрението на конструктора, тоест на руската страна, изтъкна бившият директор на ядрената централа

20:35 | 10.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: АЕЦ Козлодуй Снимка: АЕЦ Козлодуй
Снимка: АЕЦ Козлодуй Снимка: АЕЦ Козлодуй

Санкции срещу Русия за ядрената енергетика ще създадат проблем в работата на АЕЦ "Козлодуй", заяви пред БНТ бившият директор на ядрената ни централа Валентин Николов.

Тепърва започва лицензията на пети и шести блок, а за това се изисква одобрението на конструктора, тоест на руската страна. Има и някои елементи, които не се произвеждат другаде, изтъкна още Николов в отговор на въпрос за евентуално българско вето над решение руското ядрено гориво да не влиза на територията на Европейския съюз (ЕС).

"АЕЦ "Козлодуй" вече е подписала договор с Skoda JS, която може да замени голяма част от нещата като производство", отбеляза той и допълни: "Така че не е лошо България да получи изключение за известен период от време. Ние вървим по правилен път - диверсифицирахме горивото за 5-и и 6-и блок, подписахме договори, но това трябва да стане в годините. Голяма част от системите са на Westinghouse, на Framatome, на "Автоматика" - доста са навлезли западни технологии. Но все пак заради сигурността ние трябва да имаме изключение", добавя Николов.

Според него до 2032 г., при усилена работа, „можем да изградим на площадката на 7-и блок реактор по технологията АР-1000 на компанията Westinghouse“.

"АР-1000 не е някакъв виртуален проект - 4 блока работят в Китай, 2 са заредени в САЩ, третият ще бъде зареден през май, през април ще бъдат пуснати два. Тоест той вече работи и показва предимствата си", обясни Николов.

За него е изненада включването в актуализирания списък "Магнитски" на Владислав Горанов - бивш финансов министър, и Александър Николов - член на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй".

"Трудно мога да коментирам това. В крайна сметка светът е вече черно-бял, геополитика показа, че хората трябва да се определят къде са и най-вероятно това е повлияло при взимането на решение за тези лица", предположи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Колко мъдро не построихме АЕЦ "Белене". Сега щяхме да спираме две АЕЦ. За да угодим на сайбията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
все пак ще се напъват да строят нов реактор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още