IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Китай е близо до износ на оръжия към Русия

Западните държави разполагат с разузнавателна информация, че Пекин може да прекрати самоналожените си ограничения за доставки на оръжие за Москва

06:49 | 23.02.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Си Дзинпин (Вляво) и Владимир Путин по време на форум през 2019 г. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Си Дзинпин (Вляво) и Владимир Путин по време на форум през 2019 г. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля да публикува разузнавателна информация, която според нея показва, че Китай обмисля дали да достави оръжия в подкрепа на войната на Русия в Украйна, съобщиха американски служители.

Обсъжданията относно публичното оповестяване на информацията се провеждат преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН в петък, на което ще бъде отбелязана една година от нахлуването на Русия в Украйна. Те следват редица призиви към Китай при закрити врата - координирани между съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор - които достигнаха кулминацията си в официалното предупреждение, отправено през уикенда в Мюнхен към Ван И, висшия представител на Китай по въпросите на външната политика, от редица западни официални лица, включително държавния секретар Антъни Блинкен и британския външен министър Джеймс Клевърли.

Блинкен оповести предупреждението си след срещата, като заяви в интервю за CBS News, че Китай сериозно проучва възможността да доставя оръжия на Русия.

Срещата между Блинкен и Ван в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността завърши без признаци на обща позиция по ключови въпроси, твърдят описанията на хора, запознати със заседанието. Един от тези източници я описва като „напрегната", като неотдавнашното сваляне на китайски балон за наблюдение е засенчвало разговора.

Блинкен ще направи обръщение към Съвета за сигурност по повод годишнината от войната в Украйна. Преди една година той също говори пред Съвета и сподели разузнавателните данни на САЩ, които сочеха за инвазията на Русия.

Съветът за национална сигурност към Белия дом отказва коментар пред WSJ. 

През последните седмици западните държави са засекли сведения, че Пекин може да прекрати наложените преди това от самия него ограничения за доставки на оръжие за Русия, твърдят американски и европейски служители, въпреки че изглежда, че Китай все още не е взел окончателно решение. Преди това Пекин е бил предпазлив и е ограничавал подкрепата си до финансова помощ и закупуване на петрол, казват служителите, но според последните разузнавателни оценки тази позиция сега изглежда се променя.

„Досега", каза високопоставен западен служител, „съществуваше известна неяснота относно това каква практическа помощ Китай може да окаже на Русия". Служителят пояснява, че разузнавателните данни, с които САЩ и техните съюзници разполагат сега, са „много по-малко двусмислени".

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин не отговори директно на въпроса в сряда дали Китай ще предостави смъртоносна подкрепа за военните усилия на Русия. „Известен факт е, че страните от НАТО, включително САЩ, са най-големият източник на оръжия за бойното поле в Украйна, но въпреки това продължават да твърдят, че Китай може да доставя оръжия на Русия", казва Ван.

Няма планове за последваща среща между висши служители на САЩ и Китай на предстоящи международни срещи. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви в сряда, че Вашингтон „следи много внимателно, за да определи" дали Китай напредва със смъртоносната помощ за Русия.

С наближаването на годишнината на войната САЩ работят заедно с други западни държави, за да демонстрират решимостта си да подкрепят Украйна, да увеличат натиска върху Москва и да предупредят Китай да не се включва повече в подкрепата за Москва. В понеделник президентът Байдън посети Киев за първи път след миналогодишната инвазия, като обеща подкрепата на Вашингтон за Украйна. Двамата лидери - Дзинипин и Путин, редовно комуникират и чрез видеоконферентна връзка. Снимка:  EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV Двамата лидери - Дзинипин и Путин, редовно комуникират и чрез видеоконферентна връзка. Снимка: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV

Потенциалната конфронтация с Китай за смъртоносната помощ се случва и на фона на ескалиращото напрежение между Пекин и Вашингтон във връзка с кампанията на Запада за оказване на натиск върху Русия, която започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. През изминалата година Китай помогна на Москва, като купуваше руски петрол и продаваше търговски артикули, като микрочипове и безпилотни самолети, които имат и военни приложения.

Според американски и европейски официални лица фактът, че Китай може да предостави смъртоносни оръжия на Русия, е значително отклонение от по-общите стоки с двойна употреба, които китайските компании са предоставяли през последната година. Служителите отказват да посочат подробности относно разузнавателните данни.

Последните разузнавателни оценки също така подчертават нарастващата загриженост на Пекин във връзка със заплахите на руския президент Владимир Путин за използване на ядрена сила, заявиха служителите. Тези опасения представляват единствената област, в която западните пратеници имат общи позиции по отношение на Русия по време на срещите в Мюнхен. Макар че Китай отдавна се опасява от окуражаване на Москва, той също така се тревожи от икономическите и политическите последици от една провалена Русия, твърдят източници от Белия дом. 

А по отношение на производствения капацитет Китай в много аспекти, особено ако говорим за оръжия за сухопътни войски, може би е по-силен от Русия и целия НАТО, взети заедно.
Василий Кашин
директор на Центъра за всеобхватни европейски и международни изследвания към Висшето училище по икономика в Москва

Администрацията на Байдън публикува почти безпрецедентно количество разсекретени разузнавателни данни за военните планове на Москва, търговията ѝ с оръжия с Иран и други свързани теми. През миналата седмица директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс заяви, че макар и „да е твърде рано да се каже", досега служителите не са забелязали влошаване на състоянието на източниците на американското разузнаване заради публикациите.

Предупреждението в Мюнхен последва редица частни призиви към Китай. То беше координирано между западните съюзници с надеждата, че ще спре Пекин от предприемане на неотменимата стъпка да започне да доставя оръжия, заявиха официалните лица.

Въпреки че администрацията на Байдън работи по разсекретяването на разузнавателните данни за евентуално публикуване, не е взето окончателно решение за публичното им оповестяване или за сроковете за това, заявиха служителите.

Търговията с китайски оръжия е забулена в тайна и не е ясно какви оръжия може да получи Русия. Китай е световен лидер в производството на оръжия, каквито бяха широко използвани във войната в Украйна, включително артилерийски системи с голям обсег, прецизни ракетни установки за залпов огън, противотанкови и противокорабни ракети, както и малки тактически безпилотни самолети и боеприпаси за маневриране.

Руските военни страдат от недостиг на боеприпаси и оръжия и се сблъскват с проблеми на бойното поле нагоре и надолу по веригата на командването.

Представители на САЩ и Европа заявиха, че Пекин няма непременно да предостави модерни оръжия, но вероятно ще допълни това, което руските сили са загубили на бойното поле в Украйна, като например боеприпаси, или не са могли да произведат поради санкциите, като например електроника.

„Не е въпрос на технология", каза Василий Кашин, специалист по Китай и директор на Центъра за всеобхватни европейски и международни изследвания към Висшето училище по икономика в Москва. „Това е преди всичко въпрос на производствен капацитет. А по отношение на производствения капацитет Китай в много аспекти, особено ако говорим за оръжия за сухопътни войски, може би е по-силен от Русия и целия НАТО, взети заедно“.  

Предупреждението на Блинкен за потенциален трансфер на оръжия се случи дни преди посещението на Ван в Москва, една от редица срещи на най-високо равнище между Китай и Русия, и в момент, когато Пекин се готви да публикува свой собствен план за прекратяване на войната в Украйна.

Пекин заяви, че на 24 февруари, когато се навършва една година от инвазията, ще оповести подробности за предложение за постигане на мир в Украйна, въпреки че идеята Китай да действа като посредник беше посрещната с дълбок скептицизъм в САЩ и Европа.

В сряда Путин обяви, че китайският лидер Си Дзинпин ще посети Русия.

Западните анализатори се съмняват в способността на Китай да бъде надежден посредник в конфликта, като изтъкват очевидните му пристрастия към Русия. След руската инвазия Си все още не е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, докато през този период той многократно е разговарял с Путин.

В ООН представителите на Вашингтон подкрепят резолюция, в която се изисква Русия „незабавно, напълно и безусловно да изтегли всичките си военни сили от територията на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и призовава за прекратяване на военните действия".

Един от западните служители заяви, че съюзниците на САЩ се надяват в четвъртък да получат повече от 130 гласа. Китайският външен министър Ван И заедно с руския си колега Сергей Лавров (вдясно) по време на срещата си в Москва на 22 февруари 2023 г. Снимка:  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL  MOSCOW Китайският външен министър Ван И заедно с руския си колега Сергей Лавров (вдясно) по време на срещата си в Москва на 22 февруари 2023 г. Снимка: EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL MOSCOW

Подобни резолюции в Общото събрание нямат обвързваща сила - за разлика от резолюциите на Съвета за сигурност. Все пак американските представители се надяват, че посланието на мнозинството от държавите - членки на ООН, ще покаже широка опозиция на руската инвазия и ще започне да очертава план за мир, който включва изтеглянето на Русия.

„В момента те са държава парий и ако искат да продължат напред в този свят, трябва да прекратят тази война", заяви пред репортери посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд. „Един силен вот в Общото събрание ще им изпрати това послание по категоричен начин“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 13
Импeраторът
преди 1 година
До: sssaaa провери си как всъщност е създаден Тайван и от кого :-) Китай няма нужда от Тайван - Тайван е просто използва за вътрешни политически цели за замазване на вътрешните проблеми на КНР. Тайван е суверенна държава с пари и си поръчва оръжие (не само от САЩ). Тайван никога няма да нападне Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
За тези които чекат разпада на Русия еле ин ги повод за размисъл. https://***.insightsonindia.com/2021/03/11/insights-into-editorial-china-gives-green-light-for-first-downstream-dams-on-brahmaputra/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 година
До: Импeраторът Чайниците можеше да подкрепят Демократичния свят, ако Сашовците не бяха постъпили така с провокациите в Тайван, с изпращането на оръжия там и оная скумрия Пелоси, както и разбира се ограниченията които налагат към Китай във връзка с внос на чипове там. Не малко важно е че в момента Сашовците започнаха да подготвят преместване на много от бизнесите си от Китай в Индия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 8
0pk
преди 1 година
Само на да не изнесат и китайци към зоната на СВО докато носят оръжията. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Може би неможе само ориз с клечки трябва и порезаница с мас https://tradingeconomics.com/china/imports-of-wheat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 19
Импeраторът
преди 1 година
Ако Китай трябва да избира между търговия с РФ и НАТО/ЕС ще избере разбира се цивилизацията пред азиатската диктатура. Може би трябва да му се припомни от къде печели повече пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 15
danchomentata
преди 1 година
Макрон ша дава ли панцери или ше пише указ за Холодомора в Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
danchomentata
преди 1 година
Да се изпишкат у барата че електрисите дьо франс спира турбините. https://***.reuters.com/world/europe/france-eyes-unprecedented-water-curbs-after-driest-winter-since-1959-2023-02-22/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още