IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Около 50 хил. бежанци от Украйна са останали в България

Върховният комисариат на ООН за бежанците се насочва към подкрепа на правителствата за интегриране на бежанците, посочи Седа Кузуджу

16:00 | 22.02.23 г.
Снимка: Nemesh Yanosh/UNIAN
Снимка: Nemesh Yanosh/UNIAN

Войната в Украйна отключи най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война. Около 8 милиона бежанци са били принудени да избягат в съседни страни, а около 1,1 милиона украинци са влезли в България от началото на войната. По данни на институциите у нас за временна закрила са регистрирани повече от 151 хиляди бежанци от Украйна, като от тях 50 хиляди са останали в страната. Сега Върховният комисариат на ООН за бежанците променя целта на подкрепата си – от отговор в извънредна ситуация към подкрепа на правителствата за интегрирането на бежанците в националните системи.

Във връзка с това организацията отправи призив към страните за предоставяне на 1,1 млрд. долара за 2023 г. в подкрепа на нуждите на засегнатото население в Украйна и на тези, които са избягали в други страни в Европа. За България помощта се очаква да бъде в размер на 19,4 млн. долара за тази година.

„Войната не показва никакви признаци на стихване, а хуманитарните нужди вероятно ще продължат да бъдат големи“, коментира Седа Кузуджу, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), цитирана от БТА.

Тя съобщи, че организацията и девет хуманитарни партньори ще оказват съдействие на българското правителство за предоставянето на жизнено необходимата подкрепа на 200 хиляди бежанци от Украйна. Кузуджу обясни, че ще се насърчава включването на бежанците в дългосрочните решения, които взима и ръководи правителството в рамките на стратегиите на държавата и местните власти.

„Действията за закрила през тази година ще обхванат с помощ 45 хиляди бежанци и 1350 деца, получили услуги за закрила на детето, отбеляза още Кузуджу. – Върховният комисариат на ООН за бежанците смята, че 7,6 млн. долара ще са необходими за благосъстояние и основни потребности на украинците. Ще се работи и за социално-икономическото им интегриране.“

По думите ѝ, приоритетът на организацията ще бъде засилване на самостоятелността на бежанците от Украйна в България. В тази връзка ще се работи и с 600 субекта от частния сектор, синдикални организации, финансови и академични институции и др., с които е установена връзка с цел насърчаване, улесняване и координиране на интегрирането на бежанците. Кузуджу подчерта и необходимостта от оказване на психологическа подкрепа за украинците, които пребивават в България, но "душата и умът им са в Украйна".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още