IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ядреният договор „Нов СТАРТ" между САЩ и Русия е в опасност?

Двете страни притежават общо около 90% от ядрените бойни глави в света

08:17 | 22.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Единственото останало споразумение за контрол на въоръженията между най-големите ядрени сили в света - Договорът за нов СТАРТ - е на нестабилна основа. Президентът Владимир Путин заяви, че Русия преустановява наблюдението на договора след оплаквания от страна на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, че Москва отказва да допусне инспектори на своя територия.

Позицията на Русия „застрашава жизнеспособността на американско-руския контрол на ядрените оръжия", заяви Държавният департамент през януари. Русия твърди, че би било неуместно да се допускат инспекции, докато страните са в противопоставяне заради руската война в Украйна. Ето преглед на по-важните факти за договора, изготвен от Bloomberg. 

1. Какво представлява Нов СТАРТ?

Съгласно споразумението САЩ и Русия се ангажираха да намалят разполагаемите ядрени бойни глави (с таван от 1550 за всяка) и да ограничат броя на платформите за доставка, като например междуконтиненталните балистични ракети, до 700 или по-малко. Споразумението също така позволява на всяка страна да извършва проверки на място на въоръжението на другата страна и изисква обмен на данни и уведомления относно обхванатите оръжия и съоръжения. 

През 2010 г. САЩ и Русия подписаха Нов СТАРТ - официално Нов договор за съкращаване на стратегическите оръжия - за да заменят Договора СТАРТ от 1991 г. Той влезе в сила на 5 февруари 2011 г. и получи последното си петгодишно удължаване през 2021 г., след като предшественикът на Байдън, Доналд Тръмп, безуспешно настояваше за предоговарянето му.

2. Работи ли договорът?

Да. САЩ и Русия намалиха ядрените си арсенали до договорените граници до крайния срок, определен в договора през 2018 г. По данни на Държавния департамент към 1 септември 2022 г. САЩ са имали 1420 разположени бойни глави и 659 разположени стратегически системи за доставка. Русия е разполагала с 1549 разгърнати бойни глави, отнесени към 540 разгърнати стратегически носители. Общо на двете държави се падат около 90% от ядрените оръжия в света.

3. Защо инспекциите бяха прекратени?

Първоначално ядрените инспекции на място в Русия бяха преустановени поради пандемията от Covid-19. САЩ твърдят, че Русия е отказала да ги възобнови през август 2022 г. заради нарастващото напрежение във връзка с войната в Украйна. 

Опитът за възобновяване на преговорите в Кайро през ноември се провали, след като Русия реши да ги отложи. Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов заяви в началото на февруари, че страната му “остава ангажирана с целите на договора Нов СТАРТ", но смята, че е “неоправдано, ненавременно и неуместно да каним американските военни в нашите стратегически обекти", докато двете държави са на противоположните страни на конфликта в Украйна. На 21 февруари Путин обяви, че Русия преустановява участието си в договора. Барак Обама (вляво) и Дмитрий Медведев при подписването на договора "Нов СТАРТ" в Прага през април 2010 г. Снимка:  EPA/DMITRY ASTAKHOV/RIA NOVOSTI/KREM/POOL Барак Обама (вляво) и Дмитрий Медведев при подписването на договора "Нов СТАРТ" в Прага през април 2010 г. Снимка: EPA/DMITRY ASTAKHOV/RIA NOVOSTI/KREM/POOL

4. Защо Тръмп искаше да предоговори Нов СТАРТ?

Неговата администрация нарече договора „дълбоко порочен", отчасти защото той се отнася само за стратегическите ядрени оръжия - тези с голям обсег, които могат да се използват за заплаха на територията на другата страна, - а не за т.нар. тактически оръжия с по-малък обсег. 

Тактическият арсенал на Русия е много по-голям от този на САЩ. Администрацията на Тръмп се надяваше да принуди Русия да се съгласи да замрази общия брой на ядрените си бойни глави. Дори и някои помощници на Байдън официално споделят загрижеността си, че Нов СТАРТ не се отнася за ядрените оръжия с малък и среден обсег на действие.

5. Какъв е статутът на други споразумения за контрол на въоръженията?

Тръмп оттегли САЩ от Договора за ядрените сили със среден обсег (INF), подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов, и от Договора за открито небе, съгласно който повече от 30 държави си предоставят взаимно достъп до въздушното пространство с цел събиране на информация за военни дейности. Администрацията на Байдън реши да не се присъединява отново към Договора за открито небе поради опасения, че Москва не предприема стъпки за спазване на споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 1 година
щото е подписан от русия, а тя е известна с факта че не си спазва споразуменията... всеки договор с тях е застрашен! ... това все едно не го знаете от 200 години, че задавате такива тъъъпи въпроси в заглавието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още