IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са предизвикателствата в интеграцията на украинските бежанци в България?

Неправителственият сектор е изключен от координационната работа по намирането на решения за бежанската криза, свързана с войната в Украйна, посочи Веси Деянова

20:00 | 01.11.22 г. 6

Според нея това изключително много затруднява работата по процесите за настаняване и интеграция на нуждаещите се хора, идващи от Украйна.

Правителството удължи програмата за настаняване бежанци, но вместо при хотелиерите, те ще бъдат настанявани в държавни бази, като преместването ще бъде организирано в 15-дневен срок. Новината предизвика напрежение при част от бежанците, като реакциите тепърва ще стават ясни.

Деянова разкри, че координационният център "За Доброто" не е включен в координационните механизми, които да позволят по-голяма яснота и информация. "Информация се получава в последния момент, което освен че е много тъжно е и много напрягащо за хора, които са преживели изключително голяма травма – те не знаят къде ще бъдат утре", посочи тя.

По думите ѝ, няколко са основните предизвикателства за хората, бягащи от Украйна, които се установяват в България. "Настаняването е едно от тях за хората, които са в държавни бази, това е липсата на информация. За хората, които са на външни адреси, все по-трудно става намирането на апартаменти, които да са достъпни за тях. От една страна наемите да са достатъчно ниски, за да могат да си ги позволят, а от друга страна наемодателите да имат готовност да приемат бежанци от Украйна. За съжаление, напоследък все повече наемодатели отказват", разкри Деянова. Според нея няколко са причините за тези откази и една от тях е проруската пропаганда, заради която много от тях се притесняват за имуществото си и дали наемателите няма да напуснат дома по-рано от уговорения срок.

Веси Деянова смята, че не е възможно неправителственият сектор да покрива функциите на държавата. „В нашия център всеки ден идват хора, които нямат възможност за интеграция. Ние много искаме да помогнем на тези хора, да им намерим работа, да ги включим в обществото като пълноправни жители на нашата страна“, каза експертът, но потвърди, че това е много трудно, когато е свързано със здравеопазване и образование.

Веси Деянова съобщи, че през август около 9 хиляди души са сключили трудов договор, но това число пада на 5 хиляди след края на летния сезон, защото голяма част от хората са наети на сезонни договори и са принудени да търсят нова работа.

Включи ли се българският бизнес в привличането на украински бежанци на работа и къде могат да намерят те работа? Защо са малко украинските деца, които учат в български училища?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
добре са дошли Украинските бежанци, ще им помогнем докат не победят скъсаната армия на малкия диктатор! Можем да изгоним руснаците и да им продадем имотите, а с парите да издържаме украинските майки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: andy разбира се отново лъжеш като дърт ци ... руснак! Платили сме има нема 50 млн, другото е европейска пара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 1 година
За луксозният им престой сме платили 540 милиона лева до сега. Неграмотното туземско население да продължава да работи по-упорито и да не мрънка, че му било скъпо! Ще става още по-скъпо! Привилегираваните имат нужда от лукс и приятно прекарване! Не мислете са децата си и себе си, а им ги осигурете! Марш да чукате камъни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 1 година
Каква интеграция на украйнските туристи?! Те са дошли тук на почивка. Да си събират багажица и да си ходят удома. 80% от Украйна си е украйнска... все още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Ну, Митя, плyжек наший, в сравнение с тебя всих изглеждат многа по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
Мързелът и нахалството на повечето от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още