IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските бежанци у нас отново ще бъдат настанени в държавни бази

България получава допълнителни средства от ЕС за бежанците от Украйна. Досега са изплатени 523 млн. лева

16:15 | 31.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство продължава помощта за украинските бежанци чрез настаняването им в държавни бази. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Предвидени са необходимите места и възможности за това, посочи той и уточни, че ще бъде даден 15-дневен срок хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подходящите държавни бази.

„Причината за това решение се крие в обстоятелството, че това е практика за Европейския съюз. Само България и още две държави – Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът, за който се дава тази закрила“, посочи Демерджиев, цитиран от БТА.

Министърът допълни, че така служебното правителство прави всичко необходимо да гарантира, че украинските граждани ще бъдат настанени на подходящи места през зимния  сезон. 

Според Демерджиев новоизбраният парламент трябва да намери трайно решение на проблема. 

Министърът на туризма Илин Димитров допълни, че България отделя значителни финансови средства, за да помага на бягащите от военния конфликт. Досега са изплатени близо 523 млн. лв., като 200 млн. от тях са за сметка на бюджета и около 300 млн. лв. - по европейски програми и фондове, каза Димитров.

"Важно е да сме наясно с възможностите си. Не оставяме никого на улицата, нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи“, посочи министърът.

Той увери хотелиерите, настанили украински граждани, че ще им бъдат изплатени всички суми и обясни какъв ще бъде механизмът за това. 

„До края на тази седмица ще бъдат входирани, включително и за септември, всички безспорни плащания, които сме начислили. Оттук нататък програмата ще бъде отворена, в рамките на 15 дни, те да подадат жалби. Те ще бъдат разгледани и на всяка една ще бъде отговорено индивидуално“, обясни служебният министър на туризма. 

Програмата за настаняване на украинските бежанци по хотели в страната приключва днес.

България получава допълнителни средства от ЕС за бежанците от Украйна

България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат допълнително общо 100 млн. евро за бежанците от Украйна, съобщи днес Европейската комисия. 

Държавите ще разполагат с тези средства за продължаване на грижата за бежанците и за осигуряване на храна, превоз и временното им настаняване. Предвижда се средствата да достигнат до граждански организации и местните власти.

ЕК уточнява, че ще отпуска средствата според постигнатите резултати, а не според действителните разходи. Допълнителни 52 млн. евро ще бъдат осигурени за условия за настаняване на бежанците, за лекарска и психологическа помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още