IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осигурени са още 80 млн. лв. за настаняване на бежанци от Украйна у нас

Министерският съвет одобри изменение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

18:48 | 26.10.22 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство одобри отпускането на още 80 млн. лв. за настаняване на бежанци от Украйна у нас, съобщават от пресслужбата на кабинета.

На днешното си заседание Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект за изменение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет.

С изменението се осигуряват средства в размер на над 80 млн. лева, които ще бъдат насочени за изпълнението на мярка за подпомагане на настаняването на бежанци от Украйна, потърсили убежище на територията на България. 

Изменението е свързано с включване на мерки по линия на сближаването на бежанците в Европа (CARE), финансирани със средства от транша за 2022 г. по инструмента REACT-EU, както и актуализация на индикаторите за изпълнение, свързани с финансовите инструменти.

В началото на тази седмица Европейската комисия одобри отпускането на други 37,4 млн. евро по програмата CARE. Средствата са по оперативните програми „Околна среда“ и „Добро управление“, като осигуряват съответно 15,6 млн. евро и 21,8 млн. евро.

Средствата са в допълнение към вече одобрената финансова подкрепа по REACT-EU, насочена към интеграция на пазара на труда и хранителна и основна материална помощ - 26 млн. евро.

Тази пролет страните от ЕС, които са приютили хора, бягащи от войната в Украйна, получиха 3,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Украйнските туристи да си събират багажа и да се връщат от където са дошли! До сега сме похарчили над половин милиард лева! Ние страдаме а те копунясват! 80% от Украйна си е украйнска, за сега. Да се спасяват там! Ние с нищо не сме им длъжни, че са се продали на САЩисаните и сега си плащат сметката. Ама га ядоха кюфтетата не раваха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още