IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП отпусна незабавно 3,4 млрд. евро за държавите, които приемат бежанци от Украйна

България ще може да получи до 45% от средствата от фонда за възстановяване

15:36 | 07.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Страните от ЕС, които са приютили хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, ще получат незабавно общо 3,4 млрд. евро. Това решиха евродепутатите днес, съобщават от пресслужбата на Европейския парламент.

Предложението бе прието почти единодушно – с 549 гласа "за", 1 глас "против" и 8 гласа "въздържал се". Въпросните 3,4 млрд. евро (от наличните 10 млрд. евро) ще бъдат отпуснати от фондовете REACT-EU. Целта е да се ускори достъпът на правителствата от ЕС до средства за заплащане на инфраструктура, настаняване, оборудване, заетост, образование, социално приобщаване, здравеопазване и грижи за децата на бежанците.

Новите правила ще увеличат първоначалното предварително финансиране на средствата по REACT-EU от 11% на 15% за всички държави от ЕС. 

Страните от ЕС, граничещи с Украйна (Унгария, Полша, Румъния и Словакия), и тези, които са приели значителен брой бежанци от Украйна, равняващ се на повече от 1% от тяхното население (Австрия, България, Чехия и Естония), могат незабавно да получат 45% (вместо 11%) от средствата за възстановяване, без да е необходимо да се представят фактури в настоящия момент, се казва още в прессъобщението.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) от 24 февруари, когато Русия нападна Украйна, над 4 млн. души са напуснали страната, като повечето от тях са се насочили към съседните държави.

REACT-EU е пакет от 50 млрд. евро, създаден през 2020 г., за да помогне за смекчаване на непосредствените последици от кризата с COVID-19 в целия ЕС.

Следва проектоправилата да бъдат официално одобрени и от Съвета. Регламентът ще влезе в сила един ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още