IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за настаняване на украински бежанци ще е до 31 октомври

Компенсациите за тока за бизнеса трябва да останат и за догодина, каза министърът на туризма

10:43 | 14.09.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Програмата за настаняване на украинските бежанци по схемата, каквато е в момента, ще бъде удължена до 31 октомври. Това заяви по БНТ Илин Димитров, служебен министър на туризма.

"Мярката за настаняването на украинските бежанци в хотели се продължава до 31 октомври на тази стойност, която е в момента, това ще бъде финалът на програмата, така ще може да се организира нова програма", каза министърът. Той изрази надежда това да е последното удължаване на програмата и да има нова програма, която ще интегрира бежанците в социалната система.

Димитров сподели, че има проблеми с отпускането на средствата, защото механизмът е сложен.

"Това са европейски пари, изплащаме регулярно всяка седмица средства по тази програма, много е сложен механизмът на изплащане - 32 стъпки има, преди да бъде платена една сума, което отнема минимум 15 дни“, посочи той. И допълни, че в първата програма е имало софтуерен проблем - голяма част от нощувките не се виждат, има над 900 жалби. 

По думите му ще се внесат корекциите и всичко ще бъде изплатено на хотелиерите.

„Тази седмица ще бъдат внесени финалните плащания за юни и юли, те ще бъдат изчистени. Много малко нарушения са открити, които са главно в дублажа", допълни Илин Димитров.

Относно следващия туристически сезон министърът коментира, че трудно може да бъде планиран и затова за догодина се залагат буфери. „Добре е компенсациите за тока за бизнеса да останат и следващата година, защото инфлацията изяжда печалбата“, посочи Димитров. Той уточни, че говори за устойчиви мерки, а не за раздаване на пари „на калпак“.

"Зимният сезон върви добре, смени се начинът на рекламиране - с журналисти, социални медии, инфлуенсъри, посланици. Разчита се основно на близкия пазар, записванията от Обединеното кралство вървят добре, има 30-процентен ръст", каза още Илин Димитров. За зимните курорти цените на тока, на газа и пелетите са ключови този сезон, добави министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още