IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на туризма увери хотелиерите, че ще си получат парите за настанени бежанци

Засега не е ясно дали програмата за хуманитарна помощ ще продължи и след края на септември

12:52 | 12.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Приоритет за Министерството на туризма е изплащането на забавените средства по Програмата за настаняване на лица, търсещи закрила в страната. Това каза в Бургас служебният министър на туризма Илин Димитров. Той посочи, че настанените в държавни и частни бази украински бежанци са над 25 хиляди, а по програмата за интеграция 750 украински граждани са започнали работа. 

Средствата, които дължи държавата по Програмата за настаняване и изхранване на украински бежанци вече са планирани за изплащане, каза министърът.

"Имаше много забавени преписки - над 500. Имаше и жалби. Денонощно работихме и голяма част от тези средства ще бъдат платени в най-кратък срок“, обясни Димитров

„Всеки един хотелиер, който е отворил дома си за граждани от Украйна, които бягат от войната, заслужава да получи обещаното му от държавата плащане и то в размера, в който му е обещано", допълни той. 

На този етап не е ясно дали програмата за хуманитарна помощ ще продължи и след края на месец септември, каза Илин Димитров.

"Нека да видим крайния срок, когато наближи. Да видим и положението, което е в Украйна. Ще има ли по-голям поток, в какъв размер ще бъде, тогава ще бъде взето решение. Ще се опитаме максимално бързо да го вземем, за да предупредим хотелиерите и да няма сътресения", поясни той. 

Действащата програма за настаняване на бежанци от Украйна приключва на 31 август. Програмата беше удължена до края на септември.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева също увери, че няма да има ощетени хотелиери и че всеки един случай, в който се описва за очаквани различни суми, се проверява конкретно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още