IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 56 хил. украинци се намират в места за настаняване и държавни бази у нас

Министърът на туризма има очаквания за значителен брой туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия през лятото

11:45 | 03.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeremy Suyker /Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeremy Suyker /Bloomberg

Общо в места за настаняване и държавни бази в България се намират над 56 хил. украинци. В момента тече процесът по преместване на част от украинците от места за настаняване към държавните бази, каза пред БТА министърът на туризма Христо Проданов.

Той посочи, че над 65 обекта в Слънчев бряг, над 20 в Китен, над 15 в Поморие и над 15 в Несебър, както и обекти в други курорти по Черноморието са кандидатствали по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени хора от Украйна досега. Повече от 400 от обектите, кандидатствали по програмата, са вписани в Националния туристически регистър. Сред кандидатстващите има хотели, къщи за гости, стаи за гости, почивни станции, обекти за временна закрила.

Очаква се и увеличение на броя на украинците, които ще намерят работа у нас и няма да имат необходимост от използване на програмата, коментира министърът. 

Всички хотели, които са попълнили формуляра за участие в новата програма и са го изпратили на посочения имейл, са декларирали, че предоставят настаняване на стойност 10 лв. на човек или ще предоставят настаняване и изхранване на стойност 15 лв. на човек, напомни министърът и уточни, че тези услуги се покриват от държавата и за тях хотелиерите не може да искат доплащане.

Разплащането по новата програма ще бъде, както и по настоящата, за нощувки, осъществени през юни, ще се кандидатства за възстановяване на средства от 1 до 5 юли, като изплащането на средствата ще е в рамките на месец юли. 

Програмата се управлява от Министерски съвет и по-конкретно от координационния център към Министерски съвет и Държавна агенция за бежанците. Общият брой места за настаняване и обекти за временна закрила, които ще участват в новата програма към 2 юни, е над 500, в т.ч. и участвали в програмата до 31 май. Най-много от тях са в Слънчев бряг, Китен, Банско, Бяла, Поморие, Несебър, Варна, Балчик и др. 

Във връзка с новия летен сезон Проданов каза, че вътрешният пазар остава приоритетен, но се очакват значителен брой туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Великобритания, Израел и др.

Броят на планираните полети за летен сезон 2022 г. общо за летища Варна и Бургас е над 9 хил. и е над равнището от летен сезон 2021 г., но данните са динамични поради военния конфликт в Украйна. Ръст се очаква от Великобритания, Израел, добри предпоставки за ръст има и от полския пазар.

По отношение на предпочитанията на чуждестранните туристи не се очакват много съществени промени. Най-често те предпочитат да отсядат в местата за настаняване с 4 звезди по Черноморието. Предпочитани курорти от чуждестранни туристи са Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена и др. Висок е интересът от чуждестранни туристи на възраст между 30 и 44 г., семейства с деца, но се отчита и интерес от младежи.

По Северното Черноморие най-висок интерес има от българи, румънци и немски туристи, а в област Бургас - от Полша, Великобритания, Германия, Чехия, България и др.

Вътрешният туризъм също е много важен за България. За предстоящия летен сезон интересът също е висок, но ситуацията е по-сложна спрямо миналия летен сезон. Очаквам, че повечето българи ще изберат почивка в България и ще има значителен интерес на българските туристи към морския, културния и СПА туризма през предстоящия летен сезон, каза министърът на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още