IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През април са изразходвани 56 млн. лв. евросредства за украинските бежанци

От "Възраждане" внесоха суматоха в пленарната зала с въпрос имало ли е инцидент в АЕЦ "Козлодуй"

10:24 | 03.06.22 г. 1
<p>
	<em>Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През март българските власти са изразходвали 15 млн. лева от бюджета за подкрепа на украинските бежанци, а през април сумата е 56 млн. лева, които обаче идват от европейски програми. Това обясни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на блицконтрола в Народното събрание. От залата отсъстваше премиерът Кирил Петков. 

Очаква се, че през май сумата ще бъде приблизително около 60 млн. лева, също европейски средства, обясни финансовият министър.

С тези средства се финансира пребиваването на украинците в хотели, осигуряване на здравни услуги и други социални разходи. Сумите се отчитат стриктно - хотел по хотел, обясни още Василев.

Той припомни, че ЕК е одобрила 148 млн. евро за справяне с бежанската вълна от Украйна в България. Те се харчат авансово, а ако европейските власти открият нередности, ще бъдат покрити от националния бюджет, уточни още Асен Василев.

От БСП изразиха своите опасения по време на контрола, че украинците са настанени в почивни бази на държавни предприятия, което обаче поставя под въпрос почивката на държавните служители. Асен Василев обясни, че правителството е определило по 15 лева за настанен бежанец в почивна станция. Това означава, че съответните ведомства ще имат приходи и ръководителите им могат да преценят как да ги разходят.

По време на блиц контрола от "Възраждане" зададоха въпрос за инцидент в АЕЦ "Козлодуй". По информация на депутатите е имало пожар заради разлив на масло. Депутатът Цончо Ганев обясни, че за този инцидент не е съобщено, макар че е имало заплаха за работата на централата. Това се е случило по време на пускането на един от блоковете след планов ремонт.

Депутатът от "БСП за България" Драгомир Стойнев, който беше министър на енергетиката, обаче беше категоричен, че не е имало никакъв пожар в ядрената централа, а "задимяване вследствие на омасляване на съоръженията". Това не е инцидент и затова не е уведомена Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) или други държавни институции, както и работата на централата не е била прекъсвана.

Депутатът Владимир Табутов ("Продължаваме промяната") съобщи от трибуната, че лично е присъствал на включването на шести блок в паралел със системата на 28 май и не е имало проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
benedict
преди 1 година
Тоест България е субсидирала хотели по черноморието с 56 млн. лв. европейски пари, използвайки украинските бежанци за оправдание. Няма лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още