IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работи се ваучерите за храна да важат и за туристически услуги

Програмата за настаняване на бежанци от Украйна е удължена до края на септември

12:47 | 29.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Министерството на туризма предвижда кампания с възможността ваучерите за храна да могат да се използват и за туристически услуги на територията на България. Това каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пред Bulgaria ON AIR. По думите ѝ това е силна мярка за подкрепа на туристическия бизнес.

"Всеки един доставчик на туристическа услуга, който е търговец, регистриран на територията на България и регистриран по закона за ДДС, може да сключи договор с оператор и ваучерите за храна да бъдат използвани и за туристически услуги - настаняване, ресторнат, спа услуги и всичко, което е дефинирано в Закона за туризма като туристическа услуга. Има интерес към услугата.

„Стойността на ваучерите годишно е 1,2 милиарда лева. Дори четвърт от тази сума да отиде в туристическия бизнес, би било сериозна помощ“, посочи Георгиева. Според нея това ще бъде мощен начин за стимулирането на вътрешния туризъм.

Относно летния сезон тази година заместник-министърът коментира, че той е „сравнително добър, защото се стремим да постигнем нивата на предпандемичната 2019 г.“. 

„За месец юни и месец юли сме посрещнали към 1,7 милиона туристи, като малко повече от половината са български туристи. Сериозният отлив наистина е от украинските и руските туристи. От всички останали важни за нас пазари имаме ръст. Това, което ни кара да бъдем по-предпазливи в оптимистичните прогнози, е влиянието на новата Covid вълна, продължаващите военни действия в Украйна, но имаме такива очаквания", каза още зам.-министърът на туризма.

Програмата за настаняване на бежанци от Украйна е удължена до края на септември след вчерашното решение на правителството, каза още заместник-министърът. Действащата програма за настаняване на бежанци от Украйна приключва на 31 август.

Георгиева твърди, че няма да има ощетени хотелиери и че всеки един случай, в който те пишат, че са очаквали различни суми от тези, които са получили, се проверява конкретно.

"До 30 септември настанените украински бежанци, хотелиерите, които им оказват гостоприемство и стопаните на държавните и общинските бази могат да бъдат спокойни и да обгрижват своите гости", коментира Георгиева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още